Ivo Sanader u seriji 'Alo, alo'

Sanader je izgledao kao tip kojeg zaustavi prometna policija, a on se pravi da nije znao da vozi u zabranjenom smjeru.

29.10.2011.
14:18
VOYO logo

"Što da sad radimo?" zavapila je, navodno, aktualna predsjednica HDZ-a i premijerka Jadranka Kosor bijesno nakon što je stigla potvrda da se protiv njezine stranke vodi istraga.

I doista, što je HDZ-u uopće ostalo da učini, osim da čeka optužnice? Da čeka da se jedna po jedna kancelarija velebne zgrade na Trgu žrtava fašizma prazni, a hodnici postaju sve pustiji i tiši, izuzev prilikom povremenih upada USKOK-ovih istražitelja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ili je to slučaj za plastičnu operaciju i promjenu imena? Da se vrati u baraku, kako je rekla predsjednica? Samo, tko bi se u tu baraku smio vratiti? Za kime se u baraku neće uvući i repovi preko kojih bi se vodstvo kad-tad opet moglo spotaknuti?

Jer, 30 milijuna kuna za koliko se navodno u slučaju Fimi Media tereti pojedince te HDZ kao pravnu osobu, samo je kap u moru. Ne govorimo samo o vladavini Ive Sanadera. HDZ je na vlasti u ovoj zemlji, s kratkim prekidom, već 20 godina. U tih 20 godina šteta koja je počinjena kroz kriminalnu privatizaciju, pretvorbu, mutne i namještene poslove i općenito govoreći "nesavjesno gospodarenje" je kudikamo veća od 30 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povratka u baraku se predsjednica HDZ-a ne boji. Tako kaže, no sve u njezinu nastupu pokazuje da joj to istodobno ne pada na pamet – od bahatog ophođenja prema novinarima, zabrane prijenosa konferencije za novinare uživo, ograničenja broja pitanja i ljutitih odgovora na ona koja su postavljena do istovremenog napada na Mladena Bajića, DORH i USKOK i podrške institucijama "koje rade svoj posao".

Poštovani HDZ-ovci, onaj tko nema što kriti odgovara na pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Messieurs Sanader, sprovodi brzi i sa stilom"

"Maj diki tiker!", zavapio je, pak, poput poznatog pogrebnika iz serije "Alo, alo", bivši predsjednik HDZ-a i bivši premijer Ivo Sanader u sudnici na početku dugo očekivanog suđenja za ratno profiterstvo, procesa koji je prekinut i prije nego je počeo, jer je Sanader, eto, mislio da ide u bolnicu na pregled, a oni ga, siromaha odvedoše pred suca, pa mu je bilo neugodno što nije u odijelu.

Sanader je izgledao kao tip kojeg zaustavi prometna policija, a on se pravi da nije znao da vozi u zabranjenom smjeru. Izmjeren mu je tlak od 150/90, što je, zanimljivo, nešto niži tlak nego što je izmjeren kod ostatka hrvatskih građana koji su to čuli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prikladan svršetak

Ima kvoruma, nema kvoruma... saborski cirkus završen je u petak tek nakon što je njegov predsjednik Luka Bebić zaprijetio oporbi da će, ne pojave li se u sabornici, Sabor nastaviti s radom do konca mandata, a da će se izbori održati u ožujku. U roku od dvadeset minuta sabornica je bila puna, a Barba Luka je mogao raspustiti Sabor pozivom na čašicu. Nije moglo prikladnije.

Samo im je on još trebao

Navodni pripadnik vehabijskog pokreta otvorio je u petak popodne vatru na američko veleposlanstvo u Sarajevu. Nakon čitavog sata, sarajevska policija ga je u "brzoj akciji" ranila i tako zaustavila. Zemlji poharanoj ratom u kojoj već 15 godina traje više stalna politička kriza koja postaje sve gora i gora, stopa nezaposlenosti se kreće oko 43 posto, 18 posto građana živi ispod granice siromaštva, a BDP i gospodarstvo je takvo da u usporedbi čak i Hrvatska izgleda kao Luksemburg, doista je samo trebao teroristički napad na SAD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema ironije za kraj

Jedan je osmogodišnji dječačić dobio jedinicu u školi jer mu roditelji nisu imali dati 30 kuna da ode u dječje kazalište s razredom. I to je u redu, red je red, zašto bismo u djeci poticali nekakve glupe snove o tako blesavim konceptima kao što su sućut, solidarnost, socijalna osjetljivost? Neka odmah shvate da je besplatno školovanje mit, da akademski uspjeh dolazi s plaćanjem. Neka oni koji nemaju shvate gdje je njihovo mjesto u društvu.

U ovome uzbudljivom tjednu nikome se vjerojatno ne čini da je vijest o malom dječaku koji je kažnjen zbog toga što je siromašan vijest tjedna, ali ona to zapravo jest. Taj je slučaj, nadam se, ipak iznimka, ali sama činjenica da se dogodio govori nešto strašno o nama. Više nego što se o našem društvu može iščitati iz suđenja Ivi Sanaderu, istrage protiv dugogodišnje vladajuće stranke ili raspuštanja saborskog cirkusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču