Ivo Josipović stigao na Markov trg

Na Markov trg upravo je došao i novoizabrani predsjednik Ivo Josipović, u pratnji supruge i kćeri.

18.2.2010.
12:38
VOYO logo

Novoizabrani predsjednik Ivo Josipović tu će dužnost danas preuzeti od svoga prethodnika Stjepana Mesića točno u podne na Markovu trgu. Na ceremoniju se uputio iz obiteljskog doma u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, a na Vranicanijevoj poljani će se susresti s građanima, pokraj kojih će proći pješice.

arti-201002180153006Na Markovu trgu će ga čekati Stjepan Mesić, koji će odbrojavati minute do svog umirovljenja i koji će posljednji puta postrojiti počasnu stražu. Nakon pucnja Gričkoga topa, Josipović će stati na pozornicu u društvu svoje supruge i kćeri, a onda će zasvirati hrvatska himna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201001110320006Po završetku Lijepe naše pred predsjednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec Josipović će se zakleti na vjernost Ustavu i, premda je agnostik, zamoliti pomoć od Boga riječima: "Tako mi Bog pomogao." Nakon tih riječi, Mesić će službeno postati prvi predsjednik Hrvatske u penziji, a Josipović će održati svoj prvi predsjednički govor.

Ručak, primopredaja vlasti, obraćanje naciji

Time završava središnja svečanost inauguracije, a Josipović se s nekolicinom visokih gostiju zatim povlači u palaču Dverce na svečani ručak. Slijedi odlazak na Pantovčak, gdje će oko 17 sati Mesić predati svoj ured novom predsjedniku. Josipović će ga zatim ispratiti s Pantovčaka. Radni dio inauguracijskog dana završava Josipovićevim obraćanjem naciji putem televizija s nacionalnom koncesijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201002150477006Inauguraciju na Markovu trgu pratit 1100 uzvanika, među kojima će biti i nekoliko stotina građana. Zbog pojačanih mjera sigurnosti, svaki će od njih morati proći provjere. Uvedena je i posebna regulacija prometa.

Potpredsjednica češkog senata zakasnila avion

arti-201002170537006Ukupno će inauguraciji prisustvovati 34 strana uzvanika. Trebalo ih je biti 35, no potpredsjednica češkog parlamenta Alena Dajduškova je zakasnila na avion jutros. Svoj dolazak potvrdili su predsjednik Slovenije Danilo Türk, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Georgi Ivanov iz Makedonije, Fatmir Sejdiu s Kosova, član predsjedništva BiH Željko Komšić, predsjednik Albanije Bamir Topi, Mađarske László Sólyom, Bugarske Georgij Parvanov, Slovačke Ivan Gašparovič i Poljske Lech Kaczyński sa suprugom. Jedini predsjednik s prostora bivše Jugoslavije koji neće doći na inauguraciju je srpski Boris Tadić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među uglednicima će se naći predsjednik španjolskog parlamenta Francisco Javier Roja García, zamjenik američke državne tajnice Jacob J. Lew, švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt i kineski ministar kulture Cai Wu i europski povjerenik za proširenje i europsku politiku susjedstva Štefan Füle koji će prisustvovati samo na bilaterali.

Sanader stigao

Od domaćih uzvanika, na Markovom trgu su se već pojavili Josip Manolić, Zrinko Tutić, Tonči Huljić, Matija Dedić, Veljko Bulajić, Kemal Monteno, Emil Tedeschi, Branko Caratan, Zrinka Vrabec Mojzeš, Vjeran Zuppa,a oko 11.20 sati na Markov trg je došao i bivši premijer Ivo Sanader . U protokolu nismo uspjeli doznati hoće li se na inauguraciji pojaviti obitelj prvog predsjednika Franje Tuđmana koja, uzgred rečeno, nije bila na Mesićevim prisegama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema protokolu, kao prvi domaći uglednici u gledalište bi trebali doći zastupnici Hrvatskog sabora, državni tajnici, župani, gradonačelnici i predsjednički kandidati. Nakon njih, oko 11.25 dolaze predstavnici Ureda predsjednika Stjepana Mesića, bivši predsjednici Vlade i Sabora. Pet minuta kasnije dolazi Šima Krasić iz Državne revizije, predsjednici parlamentarnih stranaka i predstavnici vjerskih zajednica.

Nakon njih dolaze ministri, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić koji je na Markov trg stigao nešto iza 11 sati. Zatim dolaze vođe vjerskih zajednica Šefko Omerbašić i Marin Srakić. Petnaest minuta prije početka inauguracije dolaze predsjednica Vlade Jadranka Kosor i predsjednik Sabora Luka Bebić te strana izaslanstva. Posljednji dolazi predsjednik na odlasku, Stjepan Mesić koji deset minuta prije podneva postrojiti počasnu gardu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović: Ponosan sam

Nešto prije ponoći Josipović je svojim fanovima putem Facebooka poručio: "Sutra polažem prisegu da ću savjesno obavljati dužnost i služiti Hrvatskoj. Ponosan sam i s velikim osjećajem odgovornosti."

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo