SUDSKI PROCES /

Todorić: 'Blokirali smo 27 milijuna eura kompanije Fortenova Group u Nizozemskoj'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Kompaniju vlasnicu Fortenove blokirao je nizozemski sud, objavio je bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić i poručio da će o posljedicama otimanja Agrokora sada odlučivati neki drugi sudovi.

21.10.2024.
10:17
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Bivši čelnik Agrokora, Ivica Todorić, objavio je priopćenje u kojem navodi kako je su Adria kompanije u njegovu vlasništvu blokirale imovinu Fortenove u Nizozemskoj u iznosu od 23 milijuna eura.

Njegovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Adria Group B.V. i Adria Group Holding B.V. ("Adria kompanije"), koje su bile većinski vlasnici Agrokora, blokirale su iznos od 27 milijuna eura imovine kompanije Fortenova Group TopCo B.V. ("Fortenova") u Nizozemskoj.

Temeljem odluke suda u Amsterdamu od 17.10.2024., sredstva su blokirana i Fortenovi nije dopušteno isplatiti iznos od 27 milijuna eura kompaniji koja je bila dio ruske VTB Banke na europskom tržištu (sada "OWH" u likvidaciji).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVA RUNDA BORBE /

Todorić za Danas.hr najavio dramatičnu pobjedu. Fortenova Group TopCo: 'Nismo blokirani!'

Image
NOVA RUNDA BORBE /

Todorić za Danas.hr najavio dramatičnu pobjedu. Fortenova Group TopCo: 'Nismo blokirani!'

Adria kompanije intervenirale su u sudskom postupku koji je razmatrao pokušaj Fortenove i ruske banke da isplate milijunski iznos unatoč blokadama koje su uspostavile Adria kompanije.

Podsjetimo, Adria tvrtke su 22. travnja 2024. temeljem sudske odluke u Nizozemskoj uspješno uspostavile blokadu koja je uključivala niz imovinskih stavki, uključujući i vlasničke udjele ruskih banaka u Fortenovi. Iznos blokade je 1,1 milijarda eura.

Zahvaljujući intervenciji Adria kompanija, sud u Amsterdamu potvrdio je da blokada koju su uspostavile Adria kompanije sprječava pokušaje plaćanja, a novac - gotovo 30 milijuna eura, koliko Adria kompanije potražuju, položen na poseban račun.

Adria kompanije, u skladu sa pravnom strategijom, nastavit će blokirati imovinu i sredstva svih koji su obuhvaćeni tužbama pokrenutim u EU, te će nastaviti sprječavati izvlačenje novca koji tužene ruske banke pokušavaju izvesti s Fortenovom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom priopćenju prenijeli su i izjavu Ivice Todorića, direktora kompanije koji navodi:

"Ovo je još jedna u nizu pravnih pobjeda na međunarodnom terenu koja se temelji na pravnim aktivnostima koje sam pokrenuo zbog protupravnog otimanja Agrokora od strane politike predvođene premijerom Plenkovićem, ali koje se dogodilo uz sudioništvo i solidarnu odgovornost raznih privatnih interesa kao i ruskih banaka podržanih od strane Kremlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo je važno da pravosuđe bude ono koje će razmotriti tajne kontakte i protupravne dogovore koje su Plenkovićeva administracija, kao i razni pojedinci, sklapali s ruskim bankama kako bi sproveli otimanje Agrokora i prouzročili štetu Adria kompanijama te nizu drugih oštećenih ovim nezakonitim radnjama. Dok su se hrvatske institucije pokazale nemoćnima u istraživanju protupravnih radnji i sprječavanju radikalnih kršenja osnovnih prava, te su pokazale jedino spremnost da progone one kojima je imovina oteta, o posljedicama otimanja Agrokora sada će odlučivati neki drugi sudovi i druge instance u inozemstvu."

Todorić je najavio da će se uskoro javiti novim priopćenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
PFL
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo