Ivica Đikić je novi glavni urednik Novosti?

Rade Dragojević očekuje da ga Predsjedništvo Srpskog narodnog vijeća smijeni s mjesta glavnog urednika tjednika Novosti, što se po njegovim informacijama treba dogoditi u petak.

22.10.2010.
14:15
VOYO logo

"To je tako, čuo sam da će predsjedništvo tijekom današnjeg dana zasjesti i donijeti odluku. Između ostaloga, mislim da je razlog smjeni politički pritisak na izdavača da se to učini. Mora se, što se može? Još ne znam formalne razloge, što politika misli o svemu tome, no tu je cijeli komplet događanja - od naslovnica do paljenja Novosti. To je jako neizdrživo. Ljudi su uzrujani i užasno mi je što je to tako. Nadam se da razumijete ironiju", kaže Dragojević.

Upitan jesu li mu poznata nagađanja da će ga zamijeniti Ivica Đikić, Rade Dragojević odgovara: "Da, šalju bivšeg Feralovca da pacifira neposlušne Novosti". Na pitanje vjeruje li doista da je Đikić kadar kakvoga se šalje da smanji kritičnost i pacifira medij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon što su me politički likvidirali, kako bih se trebao osjećati?", pita Dragojević.

Pupovac: Obojica će biti na visokim pozicijama

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac potvrdio nam je da će Predsjedništvo raspravljati o "reorganizaciji lista" i da je Đikiću ponuđena "visoka pozicija" u tjedniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I Ivica Đikić i Rade Dragojević će biti na visokim pozicijama, a Dragojević neće biti smijenjen osim ako tako ne odluči Predsjedništvo", kazao nam je Pupovac koji je Dragojevićevu izjavu o razlozima smjene ocijenio nekorektnom.

Izdavač, SNV, pojasnio je, raspravlja o reorganizaciji u sklopu rasprave o financijskoj i uredničkoj politici tjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ocijenili smo da je vrijeme da se raspravi o promjenama u listu koji se razvijao do određene točke i onda je na njoj stao. Naravno, u međuvremenu se dogodila i sporna naslovnica na koju je Dragojević reagirao na način o kojemu će se također raspraviti", kazao je Pupovac.

Inače, u novinarskim krugovima već se neko vrijeme govori o mogućnosti Dragojevićeve smjene, odnosno o njegovu odlasku s čelne pozicije u Novostima pričalo se još puno prije naslovnice "Obadva, obadva su pala".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đikić bez komentara

Ivica Đikić, koji je još uvijek zaposlen u Novom listu, kazao je kako nema komentara na nagađanja o transferu u Novosti.

Radi se o dugogodišnjem uredniku Feral Tribunea, koji je od gašenja lista 2008. godine zaposlen u riječkom Novom listu. U travnju 2009. godine imenovan je za glavnog urednika, a godinu dana kasnije podnosi neopozivu ostavku zbog neslaganja s Upravom oko koncepcije. Pojedini su mediji izvijestili tada i da je od njega zatraženo da sastavi listu za otkaze u Novom listu, što je odbio učiniti te je prihvatio ostati u zagrebačkom dopisništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođen je 1977. godine u Tomislavgradu u Bosni i Hercegovini, gdje je još kao 16. godišnjak počeo raditi kao novinar. Bio je ratni dopisnik Hine i Slobodne Dalmacije, nakon čega odlazi u Feral. Napisao je nekoliko knjiga - biografiju Stjepana Mesića "Domovinski obrat", zbirku priča "Ništa sljezove boje" te "Cirkus Columbiu" po kojem je snimljen istoimeni film Danisa Tanovića, koji je osvojio nekoliko filmskih nagrada i bosanskohercegovački je kandidat za Oscara.

Ured Predsjednika RH Ive Josipovića u današnjem je priopćenju neistinitim ocijenio tvrdnje glavnog urednika tjednika SNV-a "Novosti" Rade Dragojevića da predsjednik na bilo koji način sudjeluje u njegovoj smjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Josipović nema ni mogućnosti, a ni želju da određuje tko će biti urednik bilo kojeg medija u Hrvatskoj. Izjava Rade Dragojevića je manipulacija i uvlačenje Predsjednika Republike u unutarnje odnose pojedinog medija", stoji u priopćenju.

"Nedavna polemika o naslovnici Novosti primjer je otvorenog dijaloga koji niti ima niti smije imati utjecaj na kadrovsku politiku bilo kojeg medija u Hrvatskoj. Predsjednik Republike Hrvatske smatra svojom dužnošću sudjelovati u demokratskim polemikama", priopćeno je iz Ureda Predsjednika RH Ive Josipovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201010060355006 arti-201010050409006 arti-201005120540006 arti-201003300847006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo