UMJESTO KARANTENE - MASKE / Capakova zamjenica otkrila da se karantena ne ukida svima: Objasnila je nove preporuke te obznanila važnu vijest

Image
Foto: Ilustracija: Pixsell

Ivana Pavić Šimetin istaknula je da se karantena ukida samo za kontakte zaraženih osoba koje nemaju simptome i negativne su na testu, ali i da je počelo cijepljenje četvrtom dozom

13.4.2022.
22:31
Ilustracija: Pixsell
VOYO logo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je odlučio ukinuti dosad obveznu karantenu za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima koronavirusom, no to ne znači da su oni lišeni epidemioloških mjera.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Ivana Pavić Šimetin je za N1 potvrdila da će se kontakti oboljelih osoba i dalje morati pridržavati mjera "tako da nose masku 10 dana od zadnjeg kontakta i da izbjegavaju okupljanja, pogotovo s onima koji su rizični. Trebaju se samotestirati peti dan kako bi vidjeli da se ne radi možda o asimptomatskoj zarazi. Zbog činjenice da se smanjuje broj novooboljelih, smatramo da je ovo sad primjerena mjera i nešto što će donijeti dovoljnu razinu sigurnosti”, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kreće i cijepljenje četvrtom dozom

Istaknula je da se pravila o ukidanju karantene odnose na osobe koje nemaju znakove zaraze i nisu pozitivne na testiranjima. “Za osobe koje su pozitivne, kod njih i dalje vrijedi izolacija. Oni koji su završili cijepljenje ili su preboljeli - sedam dana, a oni koji nisu cijepljeni i nisu preboljeli, to je 10 dana. Oni mogu tu izolaciju prekinuti peti dan od prvog pozitivnog nalaza, odnosno testirati se i ako su negativni, prekidaju odmah izolaciju”, pojasnila je.

Image
OBJAVLJENE NAJNOVIJE PREPORUKE /

HZJZ ukida karantenu nakon kontakta sa zaraženom osobom: 'Vjerujemo da će većina objeručke prihvatiti ovu novost'

Image
OBJAVLJENE NAJNOVIJE PREPORUKE /

HZJZ ukida karantenu nakon kontakta sa zaraženom osobom: 'Vjerujemo da će većina objeručke prihvatiti ovu novost'

S druge strane, od danas je krenulo i cijepljenje četvrtom dozom. “Naši građani koji imaju 80 i više godina mogu doći po četvrtu dozu ako je prošlo četiri mjeseca od treće doze. U domovima za starije će trebati par dana da se to organizira”, potvrdila je Pavić Šimetin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvijek postoji dobar razlog za cijepljenje

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a istaknula je da uvijek postoji dobar razlog za cijepljenje, iako je broj novozaraženih manji, a epidemiološka situacija u ovom trenutku povoljnija.

“Mi imamo milijun građana koji nisu primili niti jednu dozu cjepiva. Relativno nedavno sam gledala podatke za osobe iznad 80 godina, imamo 36 tisuća osoba koje nisu primile niti jednu dozu cjepiva. Ova povoljna epidemiološka situacije je donekle smanjila interes. Iskustvo nam je pokazalo da oni koji prime prvu dozu, vide da to nije nikakav problem i da je to vrlo jednostavno”, zaključila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo