'ŠTO S TIM MOŽETE?' / Ivan je radio 40 godina, a od Plenkovićeve vlade će dobiti 120 eura: 'To je crkavica, to ne stane ni pod nokat'

Počela je isplata novčane pomoći umirovljenicima koja će sjesti na račune gotovo 649 tisuća građana

23.10.2023.
21:52
VOYO logo

Četrdeset godina radnog staža vrijedi 120 eura. Toliku će jednokratnu pomoć od Vlade dobiti umirovljenik Ivan. "Isključivo ću potrošiti na struju, na zaostalu ratu. Oni nam daju crkvicu, kako bi rekao naš seljak. To je crkavica, to ne stane ni pod nokat. Što s tim možete? Odete jednom u dućan ili platite zaostalu ratu struje, nije vam ni za to dosta", kaže Ivan.

Mirovina mu je 360 eura. Svaka pomoć je, kaže dobrodošla, ali ovo je za njega predizborna igra. "Jer ljudi koji rade 35 godina ili preko 40 godina, ne mogu živjeti od svoje penzije. Mislim da to nije u redu", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počela je isplata novčane pomoći umirovljenicima koja će sjesti na račune gotovo 649 tisuća građana. Vlada je osigurala 64 milijuna eura, no s tim nisu zadovoljni ni umirovljenici ni sindikati. Nije u redu ni prema onima koji imaju mirovinu veću od 700 eura jer oni neće dobiti ništa. Baš kao ni oni koji su svoju mirovinu zaradili izvan Hrvatske.

Oni s primanjima do 300 eura dobit će 160 eura pomoći, oni s mirovinom do 435 eura će dobiti 120, dok će onima koji imaju do 570, na račun sjesti 80 eura. A 60 eura isplaćuje se umirovljenicima s mirovinom do 700 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'PREVARILI SU NAS' /

Umirovljenici pripremaju prosvjed... Ili druženje? 'Tražimo 697 eura minimalne mirovine, a Vlada nam daje gaudu koju ljetos nisu prodali turistima'

Image
'PREVARILI SU NAS' /

Umirovljenici pripremaju prosvjed... Ili druženje? 'Tražimo 697 eura minimalne mirovine, a Vlada nam daje gaudu koju ljetos nisu prodali turistima'

Nisu zadovoljni

S tim nisu zadovoljni ni Sindikat ni Matica umirovljenika. Glavni tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske Igor Knežević objašnjava zašto.

"To je sad već riječ o šestoj isplati. To je jedan totalno krivi sustav koji ne okuplja sve umirovljenike i nije zakonski određen već ovisi o političkoj volji Vlade. Mi imamo oko 80 tisuća umirovljenika koji primaju mirovinu između 700 i 800 eura i nikad nisu dobili ni jedan od tih dodataka", ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina umirovljenika od svoje mirovine ne može dostojanstveno živjeti na što upozorava i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. "Ona apsolutno nije dovoljna jer jednokratna pomoć ne može napraviti onu potporu koja je umirovljenicima potrebna da bi mogli živjeti svakog mjeseca", upozorava.

Zato Sindikat i Matica umirovljenika traže uvođenje 13. mirovine. Po uzoru na druge zemlje Europske unije, čak 12 zemlja ima takav sustav. Neke čak i 14. mirovinu, kaže Knežević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo