IVAN ĐIKIĆ OPAKO NAGAZIO RAD STOŽERA: / 'Potkapacitirani su'; Osvrnuo se i na Capaka te otkrio koji je problem kod njega, ali i drugih

Image
Foto: Screenshot N1

Hrvatska je bila u zadnjem valu zemalja koje su se odlučile na strože mjere i zato je situacija ovakva kakva jest, smatra Đikić

14.12.2020.
13:01
Screenshot N1
VOYO logo

Znanstvenik Ivan Đikić rekao je da se brojke trebaju uspoređivati u dužem periodu, barem tjedan ili dva tjedna.

"Od sredine studenoga Hrvatska ima jedan spiralni pad u lošim brojevima, znači spiralno povećanja incidencije zaraženih, mi smo najgori u Europi i to je nešto što traje već duže vrijeme i taj trend je jako zabrinjavajući u Hrvatskoj", rekao je Đikić za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HOĆE LI STOŽER ODGOVARATI ZBOG ZAKAŠNJELIH MJERA? /

'Otkud vam da kasne? Moguće, ne negiram, ali...'; 'Je li ovo presica ili sudnica?'

Image
HOĆE LI STOŽER ODGOVARATI ZBOG ZAKAŠNJELIH MJERA? /

'Otkud vam da kasne? Moguće, ne negiram, ali...'; 'Je li ovo presica ili sudnica?'

Politika se stavlja ispred struke

Zabrinjava ga i činjenica kako su neka pitanja o odgovornosti, koja su postavljena u medijima, ostala neodgovorena.

"Da bismo pobijedili krizu, moramo vidjeti tko su ljudi koji nisu dovoljno dobri, kako bi ih se zamijenilo. Nisu ni u Stožeru svi najbolji i ako trebaju mijenjati nekoga, to treba napraviti. Stožer je potkapacitiran na način da nema niti jednog jedinog virologa u svom članstvu", rekao je Đikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne zanima me tko ima koju iskaznicu koje političke stranke, ako dobro radi svoj posao. Problem kod kolege Krunoslava Capaka, a i drugih, jest kad stavi politiku ispred struke, zbog političkog pritiska. Tu pada povjerenje, slika i kredibilitet tih ljudi", rekao je Đikić, dodavši da se to najbolje vidjelo na primjeru Kolone sjećanja u Vukovaru.

Smatra kako je Hrvatska bila u zadnjem valu zemalja koje su se odlučile na strože mjere i zato je situacija ovakva kakva jest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjepivo kao jedino sredstvo borbe protiv virusa

Govoreći o pismu koje je potpisalo 30 hrvatskih znanstvenika, među kojima i on, Đikić je rekao da je glavni cilj pokazati javnosti da je cjepivo jedino pravo sredstvo borbe protiv koronavirusa.

"Potrebna je kampanja u kojoj ćemo odgovoriti na sva pitanja ljudi, ali kojom bi se i motivirali svi da govore točne činjenice i informacije građanima, kako bi se preokrenuo trend animoziteta prema cjepivu", rekao je Đikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako budemo plašili ljude da je to neko gensko cjepivo i druge lažne vijesti, to nije dobro. Mi kao znanstvenici ćemo obrazovati javnost i svi ćemo pomoći da svi prihvate koliko je cjepivo dobro i da je budućnost", zaključio je Đikić.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo