IVAN ĐIKIĆ O STANJU U PLENKOVIĆEVIM REDOVIMA: / 'Hrvatska ima najgoru statistiku u Europi po broju dokazanih plagijatora u vlasti'

Image
Foto: NU2

Znanstvenik Ivan Đikić gostujući u emisiji Nedjeljom u dva otkrio je kako izgleda život znanstvenika u Kaliforniji te što ga smeta u Hrvatskoj.

14.5.2017.
16:53
NU2
VOYO logo

'U znanosti ima puno teških trenutaka', kazao je Ivan Đikić koji je devedesetih u New Yorku tri godine radio na biološkom projektu, a rezultata nije bilo. Više je puta razmišljao da se vrati natrag u medicinu. Kazao je kako je znatiželjan, ispunjen i sretan. Dodao da energiju crpi iz rada, obitelji i prijatelja, a spava samo dva do tri sata na dan. Trenutačno vodi dva laboratorija (Frankfurt i San Francisco) s 250 ljudi, piše HRT.

Image
ĐIKIĆEV ODLAZAK TEMA U SABORU: /

'Koja je to poruka mladim ljudima u Hrvatskoj, a desetine tisuća odlaze?'

Image
ĐIKIĆEV ODLAZAK TEMA U SABORU: /

'Koja je to poruka mladim ljudima u Hrvatskoj, a desetine tisuća odlaze?'

Nakon Švedske i Njemačke preselio se u San Francisco kako kako bi djeci priuštio novo životno iskustvo. Njegove tri kćerke pohađaju javnu školu. Tamošnje škole, dodao je - djeci daju bazično znanje, a onda im daju slobodu da se bave onim što ih najviše interesira. Smatra kako djeca koja sebe ne ostvare do 25. godine izgube svoje talente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podatak o tome da je Hrvatska u posljednjih 10 godina izgubila 68 tisuća djece u osnovnim školama, za 17 njih posto razlog je iseljavanje roditelja, kaže da ga je šokirao.

'Obrazovanje i znanost moraju biti depolitizirani. Obrazovanje djece ne smije biti igračka političara', kazao je Đikić koji je pozvao premijera, Vladu i sve politčke stranke da na tome porade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O kurikularnoj reformi

Smatra da u Kurikularnoj refomi ima jako dobrih rješenja, iako sam po sebi nije idealna.

'Na njoj je radilo 500 stručnjaka uz puno entuzijazma i barem bi se to trebalo cijeniti. Na to politka ne smije pljunuti bez razmišljanja. Trebaju naći novo rješenje, a ne da mi dvije godine čekamo, a reformu će opet raditi - političari. Obrazovni okvir mora omogućiti djeci da čitaju. Ako netko pročita jednu Marulićevu knjigu i u njoj uživa, više će rezultata imati nego da pročita njih 10 nasilu', kazao je, a potom dodao da bi problem kurikularne reforme stručnjaci riješili za dva mjeseca, pod uvjetom da se politika makne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da se malo razočarao u premijera Plenkovića jer u obrazovanju nije pokazao proeuropski standard.

U emisiji je govorio 'relativizaciji znanosti u Hrvatskoj' i plagiranju, prema kojemu ima nultu toleranciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hrvatska ima najgoru statistiku u Europi - po broju dokazanih plagijatora u vlasti', kazao je. Premijeru Plenkoviću zamjera što je o njemu govorio neistine, 'da je osobno slao mailove oporbi i da je nečiji 'eksternaizirani savjetnik''. Zamjera i rektoru Sveučilišta u Splitu koji ga je lažno optužio za sukob interesa, a štitio je 'ministra koji je vlastitim projektima dodijelio sredstva iz vlastitog proračuna'.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo