Isukane kandže na Markovom trgu

Podjela ministarskih i inih fotelja, bez obzira koliko u Kukuriku koaliciji to demantirali, očito ne može proći bez isukanih kandži. I keženja zubiju prema novinarima koji rade svoj posao.

17.12.2011.
14:14
VOYO logo

Jedna je Vlada napokon otišla, držeći se, doduše, noktima i zubima za zidove do zadnje sekunde, grebući po tapetama i tapeciranom namještaju, ali je otišla. Druga tek dolazi, ali je grebanje također u punom jeku. Podjela ministarskih i inih fotelja, bez obzira koliko u Kukuriku koaliciji to demantirali, očito ne može proći bez isukanih kandži. I keženja zubiju prema novinarima koji rade svoj posao - pokušavaju doznati informacije. Lakše malo. Gospodo Kukurikavci, molio bih da se Radimira Čačića stavi na terapiju za smirenje, pod hipnozu pod kojom je bio tijekom kampanje, kada je bio blag, nasmiješen i tolerantan.

Nitko ne spori da je pred Vladom Kukuriku koalicije užasno težak zadatak - spriječiti potpuno potonuće gospodarstva, pad kreditnog rejtinga i vjerojatni bankrot države. S time dugoročno zadržati kakvu-takvu socijalnu državu, razinu zdravstvenih usluga i kolike-tolike mirovine. I jednoga dana potaknuti gospodarstvo i zapošljavanje. Nije lako zadržati smješak i tolerantnost kada morate čistiti g... baš kao i 2000. godine i to možda nije fer, ali za to je potrebna široka podrška u društvu. A do nje se ne dolazi bahatošću pred novinarima, neodgovaranjem na pitanja, čak i ako su ona neugodna, pa čak i zlonamjerna, a nisu. Čačić je u svom prvom lavežu na novinare kazao da ovo "nije Vlada HDZ-a". Dajte da to vidimo. Uz rizik da se ponavljam, reći ću opet. Dokažite to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prazni zidovi vile

A Ivo Sanader je izašao na slobodu. Vratio se u svoju vilu u Kozarčevoj. Zagrlio je ženu i kćer, posjetila ga je sestra, stigli su telegrami prijatelja... Novinarima je kazao da neće davati intervjue niti komentirati politička zbivanja, iako se jučer vidjelo koliko uživa biti okružen novinarima. Optužbe protiv njega su ogromne, a suđenja bi nam trebala dati odgovore na neka ključna pitanja o vlasti, državi i o našoj vlastitoj naivnosti. Sanadera su bivši kolege i dio medija (upravo oni koji su ga najviše hvalili i uzdizali) ocrtali praktički kao crnog vraga, pa će biti vrlo zanimljivo vidjeti reakciju ljudi kada se pojavi na zagrebačkoj špici, primjerice. Ili na večeri u omiljenom restoranu. U Marcellinu, možda? Ali, jesmo li spremni na nasmiješenog Sanadera na ulicama? A možda će se bivši premijer ipak držati kuće, maljati zidove prazne vile, da se pokriju prašnjavi tragovi skinutih slika? I pripremati obranu. I osvetu?

Raja uvijek plaća

A osim Sanadera na ulicama, Zagrepčanima se smiješi i gadno poskupljenje života od Nove godine. Holding godinu završava s dugom od pola milijarde i to tako ne ide, reče gradonačelnik Milan Bandić, pa se govori o dizanju cijena javnog prijevoza, vode, a spominje se i čistoća i tko zna što još. S druge strane, oko pola milijarde kuna iznose dugovi različitih pravnih osoba Gradu. I što će Zagreb učiniti? Povećat će cijene onima koji plaćaju redovito jer plaćati moraju. Porezna uprava, dakle država, razni krupni kapitalisti, nemajte brige - raja će i opet platiti ceh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božićno čudo

Sisku se, pak, u ovo predblagdansko vrijeme ne smiješi ništa i u tom se gradu vjerojatno niti ne smiješi više nitko. 916 radnika Željezare dobilo je otkaz, čime se broj nezaposlenih u tom gradu povećao za 20 posto. Uz tih 916 radnika, posao gube i radnici u kooperantskim tvrtkama, proračun grada gubi lavovski dio prihoda. Kada se potroše otpremnine i zalihe, otkaze će početi dobivati i radnici u trgovinama u kojima nitko neće kupovati, uslužnim radnjama u koje nitko neće zalaziti. Sisak je brod koji ubrzano tone, a apsolutno nitko nema niti najblažu ideju kako da ga spasi. Ako vjerujete u božićna čuda, Sisku bi definitivno dobro došlo jedno...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču