estetika ili licemjerje / Istražili smo - na moru sloboda grudima? Simbol ženstvenosti u Hrvatskoj podiže tenzije

Policija prekršajno prijavila ženu koja se bez gornjeg dijela kupaćeg kostima kupala u vlastitom dvorištu. Činjenica da je remetila javni red i mir u toplesu, odvela nas je na hrvatske plaže.

13.8.2017.
18:38
VOYO logo

Dok je na kontinentu zbog kupanja u toplesu u vlastitom dvorištu žena dobila prekršajnu prijavu, na moru je sloboda grudima.

"Meni to ni malo ne smeta. Ako je to njihova želja, volja, zašto ne. Evo i ja sam u toplesu pa nadam se da nikome ne smetam", reko je Mile iz Opatije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se ovdje ne bih kupala u toplesu, ali sam radila to na izoliranijim plažama. Smatram kako je to stvar osobnog izbora", rekla je Deborah, London.

No, spada li vlastito dvorište u javno mjesto?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U praksi sam imao situacije da se radi o vlasništvu i da se ne bi radilo o javnom prostoru i da su u tom smislu donešene oslobađajuće presude", reko je Jadran Francheschi, odvjetnik.

Kada su plaže u pitanju, dileme nema. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je takva situacija na javnom prostoru ili na javnoj plaži, ako se ne radi o posebnoj plaži, onda bi svak mogao prijavu podnositi", reko je Jadran Francheschi, odvjetnik.

Iz policije kažu kako se te situacije najčešće rješavaju upozorenjima, no kada građanin prijavi takvo što dužni su reagirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko god to bilo lijepo za vidit i koliko se kome to sviđalo mislim da je neprimjereno", reko je Drago, Split.

No, zašto je toples neprihvatljiv, a tange jesu? Tko određuje koliko tkanine je premalo pa vrijeđa nečije osjećaje? S Dragom se ne slažu Opatijke, Minja i Ludmila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Policija neka radi svoj posao na ulici, kod kriminala i to, a plaža neka je slobodna. Lepa divojka neka se skine", rekla je Ludmila, Opatija.

"Ako su to neke grudi, nekakva trojka...(Znači, dobra trojka prolazi?)...prolazi definitivno kod mene. Već 'one too much' pa ono, ne znam", rekla je Minja, Opatija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I vjerojatno su gospođe pogodile bit. Žensko tijelo ne smeta nikome, dok god je prizor lijep, pa makar bila u pitanju estetika ili licemjerje. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo