komunikacija na društvenim mrežama / Istražili smo koliko su društveno umreženi članovi nove Vlade: tko je aktivan, a tko uopće nema profil?

Komuniciraju li članovi nove Vlade preko Facebooka ili Twittera? Tko uopće nema profil? Kukuriku ministri brzo su shvatili važnost ovakvog načina komuniciranja - ističu stručnjaci, za kojima nova garnitura itekako kaska

2.2.2016.
22:34
VOYO logo

Već prvi tjedan požalili su se kako su potpuno krivo shvaćeni nakon što su na prvoj sjednici najavili nova zapošljavanja, do kojih, kako je kasnije potvrdio potpredsjednik Vlade - ipak neće doci. Tri dana poslije putem društvene mreže nitko od članova Vlade još nije objasnio što je ustvari mislio. 

I prošla garnitura nije u početku koristila društvene mreže, ali su brzo shvatili njihovu važnost, ističe struka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da je bivša Vlada sada postavila određene standarde i trendove u Hrvatskoj i da ce novi ministri sad jednostavno morati nastaviti", smatra Milica Vučković, asistentica kolegija Cyberpolitika na Fakultetu političkih znanosti. 

Na Facebooku trenutno profile ima 13 ministara, dok ih šest uopće nema. No, od ovih koji i imaju, tek ministar vanjskih poslova Miro Kovač aktivno gotovo svaki dan objavljuje, dok je većina ostalih tek izvijestila o primopredaji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki poput ministra pravosuda Ante Šprlje ni to, a i ministru gospodarstva Tomislavu Paneniću još stoji da je saborski zastupnik i načelnik, ne i ministar.

"Još uvijek društvene mreže koriste kao nekakav oglasni prostor za promoviranje svojih poruka, a potencijal je puno, puno veći", kaže Vučković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Twitter još manje. Tek četiri ministra imaju Twitter profil, a 15 ih nema. Ovi koji i imaju poput ministrice uprave DubravkeJurline Alibegović ili ministra obrazovanja Predraga Šustara poprilično su neaktivni i imaju tek nekoliko desetaka pratitelja. Otvoriti profil, odnosno mogućnost za odgovor na konkretna pitanja, nije, tvrdi struka, dobar pokazatelj.

"Mislim da je nekorištenje društvenih mreža jako loš pokazatelj koliko ustvari želite biti transparentni jer sva ta priča pada u vodu kad ne možete odgovoriti na jednostavna pitanja", rekao je Ivan Brezak Brkan, autor portala Netokracija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne odgovara, bar ne u vidljivim komentarima ni trenutno čelni politički trojac, iako imaju vrlo uređene službene Facebook profile i često objavljuju na Facebooku. 

Na Twitteru ih još nema. No, pojedinci zaposleni da održavaju službene Facebook i Twitter profile njihovih stranaka, kao i službeni profil Vlade - itekako su aktivni, pa možda misle da su se na taj način pokrili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo