Što je prava istina? / Istražili smo kako posluje Zagrebački velesajam: Stanje početkom rujna kaže da su u minusu 58 milijuna kuna. Ipak, za prošlu godinu su prijavili - dobit

S direktoricom se ne slaže Radničko vijeće koje smatra da izvješće za 2020. stvara nerealnu sliku

22.9.2021.
21:30
VOYO logo

Nakon što je gradonačelnik Zagreba najavio raspisivanje natječaja za novog direktora Velesajma, provjerili smo kako posluje ova gradska tvrtka. 

Stanje likvidnosti početkom rujna kaže da su u minusu 58 milijuna kuna. Ipak, za prošlu godinu prijavljuju poslovanje s dobiti. Što je prava istina?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč pandemiji i zabrani održavanja sajmova, Zagrebački velesajam 2020. godinu završio je s dobiti od 380 tisuća kuna, to je dvostruko više nego u pretpadnemijskoj 2019.

"Jako je bilo teško doći do rezultata koja će zadržati sva materijalna i nematerijalna prava svih naših zaposlenika", govori direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom financijskom izvješću navode da im je na povećanje prihoda utjecala i procjena vrijednosti nekretnina.

"Trgovačko društvo mora imovinu koju daje u zakup drugim korisnicima mora jednom godišnje procjenjivati. Razlika na fer i tržišnu vrijednost može biti pozitivna ili negativna", ističe Tomšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se sve zbroji i oduzme, razlika je bila pozitivna pa je to u izvješću prikazano kao povećanje ostalih prihoda, iako je zapravo riječ o mrtvom kapitalu jer stvarnog novca nema, kaže ekonomski analitičar Damir Novotny.

"To u svakom slučaju nije u skladu s međunarodnim standardom financijskog izvještavanja. Međunarodni, ali i hrvatski standardi financijskog izvjštavanja kaže da se imovina treba revalorizirati, ali ne svake godine", jasno će Novotny.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S direktoricom se ne slaže Radničko vijeće

Ako znamo stanje likvidnosti samog Velesajma, a početkom rujna bili su u minusu 58 milijuna kuna, od toga imaju dug i prema dobavljačima, oni se na prihode od prodaje nekretnina čija je vrijednost rasla, ne mogu osloniti.

"Tu nema novca i ne mogu realno pokriti obveze koje su novčane obveze koje je stvorio Zagrebački Velesajam tokom svog poslovanja prošle godine", dodaje Novotny.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, ovo izvješće prošlo je reviziju. Prihvatila ga je Skupština društva, a to su gradonačelnik i njegovi zamjenici, a oni ovo izvješće za sada ne žele komentirati jer je u tijeku javni natječaj. Aktualnoj direktorici, naime, istječe mandat krajem godine.

"Uvjeti će biti isti kao i za druge uprave gradskih poduzeća", poručio je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da javit ću se ja na javni poziv i veseli me vidjeti da li ćemo vidjeti inicijative u viziji s kojima sam se složila s gradonačelnikom", kaže Tomšić.

S direktoricom se ne slaže Radničko vijeće koje smatra da izvješće za 2020. stvara nerealnu sliku uspješnosti poslovanja Zagrebačkog velesajma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo