Istrani zabranili tuširanje na plaži

Nakon što je u Istri u ponedjeljak uvedena redukcija vode I.

27.7.2012.
9:41
VOYO logo

Redukcije korištenja voda I. stupnja odnose se na područje sva tri istarska vodovoda - Vodovoda Pula, Istarskog vodovoda Buzet i Vodovoda Labin.

Zabrane zbunile građane

Tim mjerama zabranjuje se zalijevanje javnih zelenih površina, nogometnih igrališta, golf terena i drugih sportskih terena, pranje osobnih automobila, jahti, barka, kamp-kućica, kamiona za odvoz smeća, motora i drugih prijevoznih sredstva, pranje poslovnih građevina, instalacija te sredstava za rad i skladištenje, pranje javnih prometnih i drugih površina te privatnih površina (dvorišta, okućnica i sl. ), navodnjavanje poljoprivrednih površina - osim staklenika, plastenika i hidropona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, zabrane su zbunile neke građane, pa su iz županije stigla nova pojašnjenja. Naprimjer, autopraonice mogu raditi samo ako ne koriste pitku vodu iz vodoopskrbnog sustava, odnosno ako imaju mogućnost alternativnog opskrbljivanja vodom iz izvorišta koja nisu u funkciji vodoopskrbe, piše Glas Istre.

Inspektori neposlušne mogu isključiti iz sustava

Oni kojima pitka voda treba za pripremu hrane za tržište, kao što su klaonice, mesne industrije, hoteli, marine, restorani, barovi, kafići, tržnice, ribarnice ili mesnice, mogu koristiti pitku vodu za piće, sanitarije, za pripremu hrane i pranje rublja. Ti subjekti pitku vodu mogu nastaviti koristiti čak i u slučaju uvođenja redukcije II. stupnja, pojasnili su iz županije. Bazeni i wellness centri ostat će bez vode tek u slučaju uvođenja mjere II. stupnja redukcije vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrana pranja vodom iz sustava javne vodoopskrbe odnosi se i na tuševe na plažama, tj. zabranjuje se tuširanje na javnim plažama i na plažama koje su dodijeljene u koncesiju. Izuzeti su jedino tuševi koji čine dio sanitarnog sustava hotela, kampova i marina te tuševi koji se koriste kao dio sanitarnog sustava uz bazene.

Kako bi nadzirali primjenjuju li se mjere redukcije, vodočuvari i komunalni redari izašli su na ulice. Redari su ovlašteni da neposlušne potrošače, npr. one koji zalijevaju ili navodnjavaju vrtove i okućnice, isključe iz vodoopskrbnog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo