izbori kontaminirani? / Istarska izborna zavrzlama: Miletić pobjedu ostvario s 40 glasova više, u SDP-u najavljuju ustavnu tužbu i traže prebrojavanje svih glasova

IDS je očito primio poruku birača - ili se sami mijenjajte, ili ćete biti promijenjeni. To što su zadržali županiju, dobili su priliku da to i pokažu

6.6.2021.
20:30
VOYO logo

Tjedan dana nakon izbora Istarska županija ostala je u rukama IDS-a! Boris Miletić pobjedu je ostvario s doslovno 40 glasova više! Ustanovilo je to Državno izborno povjerenstvo nakon prigovora SDP-ovog kandidata Danijela Ferića. No u SDP-u najavljuju ustavnu tužbu i traže prebrojavanje svih glasova.

Kao i zadnjih 30 godina Istra je i dalje u rukama IDS. No, s tim se još ne miri SDP-ov kandidat koji traži pregledavanje svih listića. Jer je DIP, kaže Danijel Ferić, priznao da su izbori u Istri bili kontaminirani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već sada je glavna priča u Istri da postojeći župan Boris Miletić nema izborni legitimitet", kaže Ferić.

DIP je pregledao sve ono na što se SDP žalio, i odlučio da je Boris Miletić novi župan, s 40 glasova prednosti, a ne 54 kako je utvrđeno prije tjedan dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U to će bit osnova za našu žalbu Ustavnom sudu. Neshvatljivo je da smo na 11 izbornih povjerenstava dokazali nepravilnosti, gdje je IDS obnašao vlast, ali zbog kratkoće vremena na žalbu nismo uspjeli prekontrolirati preostalih 30 gradova, vjerujem da bi tamo našli i listiće koji nam nedostaju", naglašava Ferić.

Image
ZAOKRET U POLITICI /

Miletić nakon pobjede od 40 glasova više: 'Građane puno više muče svakodnevni problemi nego politička prepucavanja'

Image
ZAOKRET U POLITICI /

Miletić nakon pobjede od 40 glasova više: 'Građane puno više muče svakodnevni problemi nego politička prepucavanja'

O svemu će odlučiti Ustavni sud do srijede u ponoć, eventualno do petka. Za IDS, odluka DIP-a samo je pokazatelj da je stranka i dalje najjača u Istri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Voljela bih da se prebroje glasovi, tako i poslu kažu, da bude sve transparentno", jasno će Anđelka Milakara iz Pule.

Poruka birača

"Trebao je izgubiti, ali još nije sigurno. Ja sam odavde i uvijek sam do sada glasao za IDS, i sada sam glasao, ali neka, neka se malo probude", naglašava Zdravko Bartolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Molje da me ne pitate koje šporkarije pamtim, ali ne može pojedinac, samo izbori", tvrdi Jovanka Rumac.

Vrijeme kada se govorilo da je Istra jednako IDS ipak je prošlo. Dovoljno to govori karta Istre nakon lokalnih izbora 1993-te, pa 2017te gdje se uočavaju pukotine, a ove godine pola Istre više nije zeleno. Izgubljen je najveći istarski grad Pula, koji od MIletića sada preuzima nezavisni Filip Zoričić, koji o IDS kaže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ili je početak kraja ili katarza da promisle kako su radili, i mogu li, imaju li dovoljno kadrova da sebe mijenjaju i da mogu poslije funkcionirati, to je na njima", jasno će gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

No IDS je izgubio i Pazin, Vodnjan i Buzet. U 30 godina vlasti u Istri s vremena na vrijeme IDS je koketirao s pitanjem istarske autonomije, no, puno više pratile su ih optužbe za klijentelizam i nepotizam. Najveći udarac im je zadao slučaj Uljanik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako na izborno posrnuće gleda bivši IDS-ovac, koji je kao nezavisni uz potporu SDP-a sada preuzeo Buzet. 

"Naprosto došlo je do pucanja gnojnog čira punog korupcije, droge, nepotizma, ovoga onoga, i na kraju nestanka velikog Uljanika. Građanima je dosta postojeće retorike, i kada su vidjeli da mogu Buzet, Vodnjan, krenula je lavina", kaže gradonačelnik Buzeta  Damir Kajin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IDS je očito primio poruku birača - ili se sami mijenjajte, ili ćete biti promijenjeni. To što su zadržali županiju, dobili su priliku da to i pokažu. 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo