NJEMAČKI FILMAŠI SE ISPRIČALI, ALI DUBROVAČKI BISKUP BJESNI ZBOG GOLOTINJE U CRKVI: / 'Nema mise dok se uvreda ne nadoknadi pokorom'

Image

'Sad shvaćamo da je snimanje uključivalo fotografiranje polunagih modela u dubrovačkoj crkvi.

8.3.2018.
13:39
VOYO logo

Direktor Njemačke akademije za film i televiziju (DFFB) Ben Gibson ispričao se u srijedu vjernicima i građanima Dubrovnika zbog snimanja golotinje u crkvi svetog Ignacija.

Image
SLUČAJ GOLE ŽENE U DUBROVAČKOJ CRKVI: /

'To je neprimjereno i zloupotreba pod krinkom umjetnosti'

Image
SLUČAJ GOLE ŽENE U DUBROVAČKOJ CRKVI: /

'To je neprimjereno i zloupotreba pod krinkom umjetnosti'

'Nenamjerne pogreške mogu uvrijediti druge, ispričavamo se'

Deutche Film und Fernsehakademie Berlin akademija za film i televiziju proteklih je nekoliko dana u Dubrovniku snimala dokumentarni film 'The Colour Nude', a u filmu se pojavljuje i dubrovački fotograf Stijepo Brbora, koji fotografira nagi model na nekoliko lokacija u Dubrovniku, između ostalih i u crkvi svetog Ignacija, atriju palače Sponza te na gradskim zidinama. Gibson je u priopćenju objavljenom na službenoj stranici Akademije istaknuo kako je filmska ekipa studenata DFFB-a, koja je u zadatak dobila snimiti kratki dokumentarni film, snimala fotografije prema temi filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad shvaćamo da je snimanje uključivalo fotografiranje polunagih modela u dubrovačkoj crkvi. Ponekad, kad filmaši dobiju pozamašnu slobodu raditi svoje prve filmove, događaju se pogreške koje mogu naštetiti i uvrijediti druge, koliko god bile nenamjerne", naveo je Gibson. Dodao je kako Akademija, koja iznimno drži do umjetničke slobode, nije bila upoznata s detaljima snimanja i odabranim lokacijama. "Zbog toga što je ekipa DFFB-a snimanjem prouzročila uvredu, od sveg srca se ispričavamo zajednici vjernika i građanima Dubrovnika", istaknuo je Gibson.

Dubrovačka biskupija: Tražit ćemo zabranu objave spornih fotografija

Snimanje u crkvi svetog Ignacija osudili su dubrovački gradonačelnik Mato Franković, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić te dubrovački biskup Mate Uzinić. Iz Dubrovačke biskupije u priopćenju su istaknuli kako 'nitko od nje niti od drugih osoba odgovornih za upravljanje tom crkvom nije tražio nikakvo dopuštenje za bilo kakvo fotografiranje u sakralnim prostorima'. Protiv počinitelja su podnijeli prekršajnu prijavu te najavili da će tražiti zabranu objave spornih fotografija iz dubrovačkih crkava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskup traži 'nadoknadu uvrede pokorničkim obredom'

Biskupovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

'Poštovana braćo svećenici, redovnici i redovnice, draga braćo i sestre vjernici Dubrovačke biskupije,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

polazeći od sablazni koje je izazvao čin oskvrnuća crkve sv. Ignacija u Dubrovniku, kao i od pretpostavke da je počinjeno s namjerom da povrijedi svetost crkve u kojoj se mi vjernici okupljano da bismo slavili euharistiju, držim da je, u skladu s kan. 1211 Zakonika kanonskog prava, u ovom slučaju riječ o teškom djelu zbog kojega u crkvi sv. Ignacija u Dubrovniku u kojoj se ono dogodilo, nije dopušteno obavljati bogoslužje dok se uvreda ne nadoknadi pokorničkim obredom.

Određujem da se, kao naša naknada za počinjeno nedjelo oskvrnuća, u oskvrnutoj crkvi sv. Ignacija u Dubrovniku, u četvrtak, 8. ožujka 2018., u 17 sati, održi jedan sat euharistijskog klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Nakon klanjanja ćemo slaviti i misu na tu nakanu i ponovno blagosloviti crkvu. Sve vjernike grada Dubrovnika koji to mogu pozivam da se odazovu i sudjeluju na ovom klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i na misi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također određujem da u cijeloj Dubrovačkoj biskupiji na ovu nakanu bude namijenjena i ovogodišnja inicijativa "24 sata za Gospodina", koja će se održati u subotu, 10. ožujka 2018. u crkvi Male braće. Vjernicima preporučujem da se tog dana pridruže ovoj inicijativi sudjelujući u euharistijskim klanjanjima i mogućnosti sakramenta pomirenje ondje gdje to bude organizirano, kao i da to također učine, ako im je to ikako moguće, dobrovoljnim postom i nemrsom.

Da bismo sa svoje strane učinili sve što je u našoj moći da se u budućnosti ne bi ponovile slične stvari, određujem da se od danas ni jedna crkva u Dubrovačkoj biskupiji, što uključuje i one redovničke, ne smije držati otvorena bez nadzora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na župnicima i upraviteljima crkava je naći način da bi se to postiglo.

S poštovanjem uz blagoslov u Gospodinu, mons. Mate Uzinić', stoji u njegovu priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo