SINDIKATI O SVEMU OBAVIJESTILI DORH / Ispovijest Splićanke kojoj su u škveru uručili otkaz nakon 30 godina: 'Direktor mi ni ruku nije pružio'

Image
Foto: Screenshot

"Državni odvjetnik Jelenić, sadašnji, sve ima. Pa ga pozivam i ovim putem ako mu bilo što treba da se javi"

26.4.2018.
18:37
Screenshot
VOYO logo

Čini se da je počeo val otkaza u splitskom škveru.

Naime, Brodosplitom već nekoliko mjeseci kruže priče kako Uprava planira otpustiti nekoliko stotina radnika jer ugovoreni poslovi nisu dovoljni da bi se pokrile plaće više od dvije tisuće zaposlenih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati tvrde kako se planira 800 otkaza te podsjećaju kako je direktor Tomislav Debeljak sam izjavio da će morati otpustiti tisuću radnika ako ne dobije državna jamstva. Iz Brodosplita sve opovrgavaju, a mi smo razgovarali s gospođom koja je nakon gotovo tri desetljeća dobila otkaz.

Kao žena koja radi posao dizaličara bila je ponos škvera. Danas se u suzama prisjeća vremena kada su se direktori voljeli fotografirati s njom jer je od tada, kaže, dvaput otpuštena od tih istih direktora. Prvi je otkaz dobila 2013. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plakala sam tada da me prime da bar čistim i primilo je nas tri čistačice od te tri, dvije smo sad ponovno dobile otkaz", govori nam potresena Biserka Stipanović.

Nije vjerovala da će joj se to dvaput dogoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam bila u tolikom šoku da sam rekla da to ne mogu potpisati, ali moj direktor je kazao da ne moram ali da će mi otkaz stići na kućnu adresu", dalje nam prepričava.

Ipak, ponosna je na kolege s kojima je provela desetljeća. Oni su je emotivno ispratili dok je u kutiju sakupljala stvari i pripremala se za odlazak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi su me potapšali, svi su suzu pustili, a moj direktor koji mi je dao otkaz ni ruku mi nije pružio", poručuje naša sugovornica.

Postoji još takvih priča, tvrdi, ali radnici ne izlaze u javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi saginju glave, šute, dobro hajde ona je dobila otkaz, a ja nisam... Ali sve nas to čeka, sve!", tvrdi ona.

Međutim, da se škveru ne piše dobro misle i sindikalisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svakodnevno se to radi, evo jutros sam dobio informaciju o šest uručenih otkaza radnicima iz ispitivača, jučer je otkaz dobilo osam čistačica i njihov poslovođa, prije toga referenti po nekim skladištima, ljudi iz kadrovske, dakle ide se pomalo",  ističe Joško Franić, regionalni povjerenik SMH za Dalmaciju.

Traže da se u čitavu priču umiješa Vlada te nađe novog koncesionara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je isključivo na Vladi i taj teren na kojem se brodogradilišta nalaze je u vlasništvu Republike Hrvatske. Dakle, Vlada ne može izbjeći odgovornost za sva ta brodogradilišta", poručio je Franić.

Dodaje kako je u škveru bilo i puno mutnih poslova te da su dokaze o njima poslali bivšem državnom odvjetniku koji nije reagirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Državni odvjetnik Jelenić, sadašnji, sve ima. Pa ga pozivam i ovim putem ako mu bilo što treba da se javi".

No junakinja s početka naše priče ne posustaje. Ona ide dalje. Sjekira koju je dobila za uspomenu na dan kada je postala kuma broda Solin danas je samo neželjena uspomena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znači mi to ništa  i ovom prilikom uzimam tu sjekiru i presjecam sve odnose sa brodogradilištem".

Kao što je i ono, nakon tri desetljeća rada, presjeklo radni odnos s njom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o situaciju u splitskom brodogradilištu kao i o najavljenim otkazima zna naš reporter Hari Kočić koji se u RTL-u Danas uključio uživo iz Splita:

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo