ISPOVIJEST MEDICINSKIH SESTARA KOJE SU SE VRATILE IZ NJEMAČKE: / 'Probala sam, okušala sam se, ali u svemu tome se nisam snašla'

Image
Foto: RTL/Screenshot

Medicinska sestra koja se vratila iz Njemačke: 'Ovo je moj dom, tu se nalazim, ovo je moja kuća'

16.10.2019.
22:00
RTL/Screenshot
VOYO logo

I dok se nastavlja iseljavanje iz Hrvatske u potrazi za boljim životom, mnogi se ipak i vraćaju. RTL tako donosi priču o dvije medicinske sestre koje su nakon rada u Njemačkoj i Austriji ove godine vratile u Sisak. Osim njih dvije, koje rade u sisačkoj Općoj bolnici i kažu da ne žale zbog odluke, u istoj bolnici svoju budućnost vidi i mlada hrvatska liječnica iz Kanade.

Image
POZNATI DEMOGRAF KOMENTIRAO PODATKE O EGZODUSU HRVATSKE: /

'Stvarne brojke još su veće! Tek kada dođete na teren vidite kakva je pustoš'

Image
POZNATI DEMOGRAF KOMENTIRAO PODATKE O EGZODUSU HRVATSKE: /

'Stvarne brojke još su veće! Tek kada dođete na teren vidite kakva je pustoš'

Nije se najbolje snašla

Nakon gotovo 20 godina iskustva u sisačkoj bolnici Senka je otišla na godinu dana raditi u Njemačku. Međutim, vratila se jer se nije snašla. "Probala sam, okušala sam se. U svemu tome se nisam najbolje snašla. Otišla sam iz privatnih razloga, radila sam godinu dana i odlučila sam se vratiti također iz privatnih razloga. Ovo je moj dom, tu se nalazim, ovo je moja kuća", rekla je za RTL Danas Senka Pulek, medicinska sestra u Općoj bolnici Sisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Njemačkoj se može zaraditi, ali su stanovi jako skupi i sa jednom plaćom kao što sam ja bila, čovjek ne može opstati", dodaje Senka koja na povratak iz inozemstva ne shvaća kao nešto sramotno. "Ja ne gledam na to da je to moj poraz, 5-6 godina unazad sam razmišljala o odlasku van i mislila da bi mi bilo krivo da nisam pokušala."

Neispunjena očekivanja

Ivana je iz Hrvatske otputovala u Austriju gdje je radila u drugoj branši, a izdržala je još manje. "Tamo sam bila tri mjeseca i vratila sam se jer se nisu ispunila moja očekivanja", kaže Ivana Bužančić, također medicinska sestra iz Siska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svoj povratak gledam kao veliki uspjeh što sam se vratila u svoju bolnicu, što sam među svojim ljudima i što mogu raditi posao koji volim", rekla je Ivana za RTL.

Zavoljela Hrvatsku

Iz Kanade u Hrvatsku, u istu tu bolnicu došla je i 27-godišnja liječnica. Upisala je Medicinski fakultet u Zagrebu pa je u Sisku specijalizirala oftalmologiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi u Kanadi Hrvati i tamo zajednica govore kako bi se htjeli vratiti, a meni je bila prilika malo biti ovdje za vrijeme fakulteta. Zavoljela sam i tako sam i ostala", rekla je Ana Blaženka Zorić, koja je sada također zaposlena u sisačkoj bolnici.

Očekuju još povrataka

Ravnatelj Opće bolnice Sisak, Tomislav Dujmenović, kaže da očekuje još zapošljavanja i povrataka. "Mi itekako smo sretni da su nam se sestre vratile i bit ćemo sretni i ako nam se druge vrate."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo