ČESTA POJAVA U HRVATSKOJ / Iskustva liječnika u politici! Ivić Pašalić spasio prijateljicu: 'Malo legni da pogledam trbuh...'

Većina političara tvrdi da nije odabrala politiku nego je politika odabrala njih

10.5.2019.
7:00
VOYO logo

Hrvatska ima najveći broj liječnika među političarima u cijeloj Europi. Podatak je to s Dana zdravstvenih karijera.  Sve je puno političara u Saboru, ali i u Vladi. Dva potpuno različita zanimanja, no koje im je draže?

"Pitali su jednog čovjeka hoćeš malu pivu ili konjak, veli: 'joj, nemojte mi to razdvajati'. Tako da, nemojte mi to razdvajat", kazao je Darko Milinović, ginekolog i župan ličko-senjski. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Liječenje mojih pacijenata, naših pacijenata je puno odgovorniji posao nego što je to politika. Morate donositi odluke u trenutku, te odluke moraju biti točne, te odluke moraju imati svoj rezultat", kazao je kirurg traumatolog Vladimir Šišljagić iz HDSSB-a.

"Najljepše je dobiti priznanje od malog čovjeka, kad vidite osmijeh na njegovu licu, kad vidite da ste pomogli. To je najljepše i to se s ničim ne može platiti", rekao je Mate Granić, dijabetolog, bivši ministar i savjetnik predsjednice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina političara nije odabrala politiku nego je politika odabrala njih

Budući da je ginekolog, upitali smo Darka Milinovića je li mu bio cilj raditi samo sa ženama kada je upisao medicinu, na što se nasmijao i odgovorio: "Nije, cilj je bio upisati medicinu, a onda ljubav prema ginekologiji se razvila tijekom stažiranja". 

Većina političara nije odabrala politiku nego je politika odabrala njih. Potpredsjednik Sabora kaže da se, iako to formalno je, nikada nije osjećao kao političar nego prvenstveno kao liječnik i sveučilišni profesor. Pitali smo Željka Reinera traže li ga kolege u Saboru da ih pregleda kada ih nešto "stisne", a on nam je odgovorio: "Pa naravno. Ali s nama liječnicima vam je uvijek to tako. U svakom društvu kad je negdje liječnik onda svi osjećaju se ponukanim da pitaju za nekakav zdravstveni savjet".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petrova nitko u Saboru ne pita za savjet

Osim ako liječnik nije specijalizirao psihijatriju, kao što je Božo Petrov. "Budući da je moja struka specifična, ako budem to savjetovao mogli bi to doživjeti kao uvredu, a ne kao liječnički savjet", rekao je Petrov i dodao da ga zasad nisu pitali za savjet. 

Ali, znanje je tu i može dobro doći i kad se liječničkim pozivom više ne bavi u praksi. Primjerice, bivši liječnik opće prakse, poznatiji ipak kao osnivač, tajnik i potpredsjednik HDZ-a nedavno je kućnoj prijateljici tijekom večere dijagnosticirao upalu slijepog crijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja kažem: 'čekaj, što te boli?' Čim netko kaže boli me trbuh, ja sam odmah u nervozi. I kažem joj: 'daj malo legni da pogledam trbuh'. I potom sam joj rekao da hitno mora u bolnicu", kazao nam je Ivić Pašalić.

"Puno žena u županiji odgovorio sam od prekida trudnoće"

Jedno od gorućih političkih pitanja je kako povećati natalitet. Tu je ličko-senjski župan, čini se,  uspio povezati svoja oba poziva. "Ima puno žena u Ličko-senjskoj županiji koje sam ja odgovorio od prekida trudnoća pa onda je se onako u šali kažu kad nekakav klinac trči tamo: 'ovo je doktorov, ovo je Dadin'", priča Milinović.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedino je šteta što velik broj liječnika u politici ne može garantirati da će društvo biti - zdravije.  

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo