ISKAZI PRED ISTRAŽITELJIMA / Kako je Žalac žarila ministarstvom: 'Lijepo smo surađivale, a onda se sve promijenilo. Stalno je govorila: Ja sam ministrica!‘

Image
Foto: Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Bivša državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja, Nikolina Klaić, kazala je istražiteljima kako ju je Žalac maknula iz svih radnih procesa vjerojatno zato što je iznosila stavove koji se ovoj nisu sviđali

27.1.2023.
23:39
Photo: Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Da bi prikazali kako je nekadašnja ministrica Gabrijela Žalac upravljala procesima u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, europski tužitelji u optužnici su opisali i kako se pokušala riješiti tadašnje državne tajnice Nikoline Klaić, koja je slovila kao osoba od povjerenja premijera Andreja Plenkovića, piše Jutarnji list.

Klaić je bila državna tajnica od prosinca 2016. do rujna 2021. godine, a lani u travnju imenovana je u Upravu Hrvatske lutrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'ZOVI AKO NEŠTO TREBA' /

Procurile poruke Josipe Rimac i Gabrijele Žalac: 'Sutra ćemo dogovoriti s AP. Ljuta sam što je on dozvolio ovo'

Image
'ZOVI AKO NEŠTO TREBA' /

Procurile poruke Josipe Rimac i Gabrijele Žalac: 'Sutra ćemo dogovoriti s AP. Ljuta sam što je on dozvolio ovo'

'Nakon što me degradirala, ni drugi se nisu usuđivali...'

''U početku smo lijepo surađivale, međutim ubrzo je Gabrijela Žalac promijenila ponašanje, a tu promjenu najbolje opisuju riječi koje je učestalo počela govoriti: Ja sam ministrica!'' - opisala je Klaić u iskazu tužiteljima svoj odnos sa Žalac.

O narušenom odnosu Žalac i Klaić u svome je iskazu tužiteljima posvjedočila i Kristina Bilić, pomoćnica ministrice Žalac, rekavši kako je uz svoju poziciju obavljala i zaduženja državne tanice, jer je Žalac tražila na Vladi da se Klaić razriješi dužnosti. Iako to nije učinjeno, Žalac joj je oduzela sve ovlasti. Sama Klaić je pred tužiteljima izjavila kako ne zna zašto je bila maknuta iz svih radnih procesa u ministarstvu dok je Žalac bila ministrica te je zaključila da je to učinila samo zato što je izražavala stavove koji se ovoj očito nisu sviđali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon što me Žalac degradirala, ni drugi se nisu usuđivali iznositi svoje stavove jer su vidjeli kako sam ja prošla i nitko se nije želio zamjeriti ministrici", kazala je Klaić, kako prenosi Jutarnji list.

'Pričalo se da je Šimunac stalno kod ministrice'

Rekla je i da zna Mladena Šimunca kao konzultanta te je smatrala da on ne zadovoljava profesionalne standarde. U proljeće 2017., dok je još dobivala pozive za sastanke kad se razgovaralo o nabavi IT sustava u kojem bi bili svi podaci o projektima, isticala je da takav sustav mora biti u državnim, a ne rukama privatnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi su pričali da je Šimunac stalno kod ministrice ili negdje po ministarstvu", rekla je Klaić.

I svjedokinja Tina Markuš, tajnica u Glavnom tajništvu ministarstva, spomenula je autoritativan način upravljanja Gabrijele Žalac te da se njezine odluke nisu smjele preispitivati, a da se pritom ne snose posljedice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Svima nam je bila jasna demonstracija sile koju provodila'

"Način na koji je Žalac degradirala državnu tajnicu Nikolinu Klaić, koju je praktički odstranila iz svih procesa u ministarstvu i stvarno joj oduzela ovlasti državnog tajnika, samo po sebi dovoljno govori o autoritetu ministrice te načinu na koji je taj autoritet stekla", kazala je Markuš istražiteljima i dodala da je Žalac u siječnju 2018. od nje zatražila da napiše prijedlog Vladi da se Klaić razriješi dužnosti državne tajnice.

"To se trebalo odraditi u tajnosti da nitko drugi ne zna dok Vlada ne donese odluku. Žalac je na kolegijima znala spominjati kako očekuje odluku o razrješenju Nikoline Klaić, međutim do toga nije došlo. Klaić više nije bila pozivana niti na kolegije, a nitko ne zna razlog zašto je Žalac prema njoj tako postupala. Međutim, takvo postupanje ministrice prema državnom dužnosniku, kojeg imenuje Vlada RH na prijedlog predsjednika Vlade, nama je svima bila jasna poruka i demonstracija sile koju je Žalac provodila", kazala je svjedokinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo