IRSKA IM JE UISTINU OBEĆANA ZEMLJA: / 'Suprug je dobio dva posla u istom danu, jedva se odlučio!'

Image

Ona je pedagoginja i profesorica talijanskog jezika. Iako niti jedna niti druga struka nije pretjerano suficitarna, u svom je Splitu uspijevala naći tek povremene i honorarne poslove.

25.11.2016.
10:46
VOYO logo

Marini je 25 godina, suprugu 27. "Presjekli" su u svojim glavama i odlučili odseliti se u Irsku. Ona je još iz Hrvatske našla posao u tamošnjoj školi.

"Stvarno se ne možemo, za sada, požaliti. Dapače, u totalnom smo šoku! Ne možemo vjerovati kako se stvari ekspresno rješavaju jedna za drugom", započinje Marina, ne skrivajući smiješak. Kriju se iza toga ipak, navodi, upornost i trud. Slala je dosta molbi na natječaje, pa onih otvorenih, internetom je odrađivala razgovore s potencijalnim poslodavcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imala sam sedam dogovora za razgovor kada dođem u Irsku, a dva posla za koja sam obavila razgovor Skypeom odmah sam dobila i odabrala bolji", priča.

Najvažnije je, ističe, dobro se informirati o svemu, što više čitati i istraživati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Došli smo doista pripremljeni", nastavlja.

Poslodavci za poželjeti

Iznajmili su sobu preko Homestaya od jedne irske obitelji koja im je, kaže naša sugovornica, u svemu pomagala. Plaćali su u početku stanodavcima i večeru, 15 eura za oboje, dok nisu unajmili svoju kuću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je super isplativo jer pojedemo jako kvalitetan i obilan topli obrok. Žena odlično kuha, a mi se osjećamo uistinu prihvaćenima", zadovoljna je Marina. Smjestili su se u Kildareu, "lijepoj, a jeftinijoj" destinaciji od Dublina. Nema Hrvata oko njih jer su praktički u zaseoku, ali tako im, kaže, i odgovara.

Poslodavci su joj i posao, opisuje, "za poželjeti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zaposlena sam u školi kao 'program coordinator'. Šefovi su predivni, a radim kao učiteljica s djecom prije i poslije nastave, odnosno privatnu uslugu u državnoj školi ", navodi.

Suprug joj je prošle srijede dobio dva posla, istoga dana, pa je morao odlučiti koji će prihvatiti. Dan kasnije, uselili su i u svoju iznajmljenu kućicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I sve je to u devet dana ostvareno!", naglašava Marina.

Prijevoz je, po njoj, problem "broj 1", a morali su uzeti "rent a car" jer bez automobila, pogotovo izvan Dublina, ruke su im vezane. No, to je dosta skupo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jako se teško snaći bez 2000 eura po glavi

"Za početak, jako se teško snaći bez 2000 eura po glavi. Za stan ili kuću odmah se ostavlja 2000 eura, mjesečni najam i polog u jednakom iznosu. Hrana u dućanima, primjerice u Lidlu, skoro je jeftinija nego kod nas, Penny's za odjeću je odličan, imaju jeans za šest eura", savjetuje ona.

Soba se u Kildareu, inače, može naći za 400-injak eura, a u Dublinu se najamnina penje do 700 ili 800 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Irci su divni prema nama, jako ljubazan i brižan narod. Po meni, isplati se doći probati jer može biti odlično kad se stvari poslože", zaključuje Splićanka.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo