Brezak-Stamać u RTL-u Danas / Ipak ništa od pada kurikularne reforme: 'Ne može se odgoditi, kreće od jeseni'

HDZ-ova zastupnica istaknula je kako je njeno mišljenje o odgađanju kurikularne reforme izvađeno iz konteksta

6.6.2019.
18:50
VOYO logo

Nakon što Milan Bandić kao partner u vladajućoj koaliciji danima ne odustaje od traženja ostavke ministrice Blaženke Divjak, nazivajući kurikularnu reformu opasnim eksperimentom na djeci, nova ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, inače iz HDZ-a, Dubravka Brezak-Stamać poručuje da "Školu za život" treba odgoditi jer škole za to nisu spremne.

"U izvješću Europske komisije je jasno da oni prepoznaju našu reformu kao dobru i sve je spremno za frontalno uvođenje kurikularne reforme u sve škole i to lijepo piše i u preporukama. Mislim da je to najbolji odgovor svim onim skepticima koji drugačije promišljaju. Da je to bilo lagano, već bi se dosada uvelo. Sigurno je da će biti još prigovora i spoticanja na tom putu, ali ovo nam je šansa da stvarno napravimo korak naprijed i mi to moramo učiniti", kazala je Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gošća RTL-a danas bila je upravo Dubravka Brezak-Stamać, inače doktorica znanosti i profesorica hrvatskog jezika iz zagrebačke 15. gimnazije te HDZ-ova zastupnica u gradskoj skupštini. 

Njeno mišljenje izvađeno iz konteksta

Brezak-Stamać je istaknula kako je njeno mišljenje o odgađanju kurikularne reforme izvađeno iz konteksta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam postavila pitanje u perfektu je li trebalo razmisliti o tome da se steknu uvjeti za to, ali reforma se odgoditi ne može. Svi su projekti realizirani, profesori su dobili udžbenike, za to će se sigurno preko ljeta trebati spremati, digitalni sadržaji su tu", kazala je Brezak-Stamać.

Potvrdila je da refroma kreće od jeseni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A ja niti mogu niti hoću tako nešto odgoditi. To je jednostavno potpuno besmisleno", istaknula je Brezak-Stamać. 

Vrlo zahtjevan projekt

Kazala je kako se ona zalagala za to da se profesori sustavno spreme u edukaciji za jedan vrlo zahtjevan projekt implementacije potpuno novih kurikularnih sadržaja, koji načelno jesu profesorima poznati. Samo ne u onakvom rasporedu i programu kao što su bili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Profesori će biti spremni, oni uče, oni cijeli život uče. Kako ja, 46 godina, tako i drugi", rekla je Brezak-Stamać. 

Zapinje li ipak negdje?

Udžebenici pristižu, barem oni iz hrvatskoga jezika, istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sam proces kreće na jesen i onda ćemo vidjeti. To je jedan veliki izazov i za Ministarstvo i za nas profesore, i za cijelu javnost", dodala je HDZ-ova zastupnica. 

Kazala je i da su učenici definitvno spremni za digitalizaciju, pogotovo zato jer su to generacije koje su se srodile s tabletima i računalima od malena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali ja sam inače pristaša jako pažljivog uvođenja digitalnih sadržaja. Veliki novac je taj koji se mora uložiti u nove učionice i nove pametne sadržaje koji se očekuju od jedne takve reforme", kazala je Brezak-Stamać u RTL-u Danas.  

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo