afera Krš-Pađeni / Investitor osumnjičen da je dao mito Rimac: 'Trebala bi dobiti orden časti za borbu protiv zločeste korupcije'

Za Bašićem je bila raspisana i međunarodna tjeralica zbog sumnje da je Josipi Rimac dao mito kako bi pogodovala u izgradnji vjetroparka

9.9.2022.
20:00
VOYO logo

U kojem smjeru vjetar puše kad je u pitanju optužnica? Josipa Rimac uhićena je prije dvije i pol godine. Rezultata još nema. Osumnjičeni investitor uvjerava kako joj mito - nije dao.

"To je čista izmišljena laž koja je nemoguća iz razloga jer mi s tim osiguranjem nismo nikad poslovali niti smo ikad zaključili bilo kakvu policu", rekao je za RTL Milenko Bašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na poziciji državne tajnice, Rimac je uhićena u sklopu tada velike uskočke akcije. Zajedno s predsjednikom Hrvatskih šuma i dvojicom osumnjičenih investitora. Nakon četiri mjeseca zatvora izišla je u svom stilu.

"Zar ja vama izgledam kao netko tko bi nekoga optužio? Ja volim sve ljude, sve moje prijatelje, stranačke kolege ali i one koji nisu iz moje stranke koje sam do jučer pripadala formalno, ali srcem uvijek", rekla je tada Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sad je ispitano stotinjak svjedoka. Među kojima su i bivši ministri: Zdravko Marić, Gari Capelli, Predrag Štromar i Darko Horvat. Marić je kako doznajemo priznao sastanke s Bašićem i Rimac, ali kazao kako misli da su osumnjičeni pokušali utjecati na vrh HBOR-a, ne na njega. Misterij je i dalje zašto u cijelom slučaju nije ispitan bivši ministar Tomislav Ćorić iako se spominje u istrazi.

"Sa Zdravkom Marićem sam se sreo puno manje puta nego bilo koji investitor koji je sto puta manji od ove investicije. Jesam se sreo sa Zdravkom jer nas je HBOR reketario, zaustavljao taj projekat", tvrdi Bašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
bivši ministar šuti /

Zdravko Marić ispitan u USKOK-u u vezi 80 mil. eura kredita za vjetroelektrane

Image
bivši ministar šuti /

Zdravko Marić ispitan u USKOK-u u vezi 80 mil. eura kredita za vjetroelektrane

Iz HBOR-a su odmah reagirali.

"Izjava na koju se pozivate u Vašem upitu posve je neistinita. Najoštrije odbacujemo takvu tvrdnju.
Hrvatska banka za obnovu i razvitak posluje u skladu sa svim važećim zakonskim i internim propisima, a tako smo postupali i u slučaju na koji se referirate", izjavili su u odgovoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz HBOR, Bašić za reket optužuje i Hrvatske Šume iz kojih poručuju kako su Bašićevi navodi potpuno neosnovani tvrdeći da su sve radili po Zakonu i pravilniku. Bašić pak uvjerava kako je cijela priča izmišljena jer se njega htjelo ucijeniti da proda svoj vjetropark za bagatelni iznos.

"Josipa Rimac je se samo borila što istražitelji jasno imadu snimljeno na telefonu, a imate ga i vi, ako nemate ja ću vam ga dostaviti, gdje je*** sve po spisku njima, u Šumama. Dajte ljudima rješenje, naplatite im koliko god hoćete, nemojte ih više ucjenjivati. Nije ona za nas tražila pogodovanje, nego se borila da nas prestanu ucjenjivat. Josipa Rimac bi trebala dobiti orden časti koliko se bori protiv zločeste ucjenjivačke korupcije u Hrvatskoj. Orden časti", rekao je Bašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od USKOK-a će, čini se, ipak dobiti optužnicu. Samo je pitanje kada.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo