'Ne vjerujem nikome. Pratim svaki korak čak i stalnih kupaca'

Prosinac je mjesec inventura, zna to svaki radnik zaposlen u sektoru trgovine.

17.12.2013.
6:47
VOYO logo

Naime, ako završna bilanca pokaže manjak, koliko god da bio – plaćaju ga oni sami, piše Glas Slavonije.

Iz Sindikata trgovine upozoravaju da je riječ o ozbiljnim situacijama koje teško pogađaju ljude koji u pravilu rade za minimalac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Manjak ponekad bude i do nekoliko desetaka tisuća kuna, koji onda vlasnik trgovine pokušava podijeliti na sve radnike, pa svatko od njih završi s osobnim manjkom od i po nekoliko tisuća kuna! Za manjak u 99 posto slučajeva trgovci nisu krivi. Riječ je o nagomilanom gubitku, najčešće zbog krađa kupaca koji nisu svjesni da svojim ponašanjem ne štete 'bogatim vlasnicima trgovina', nego običnim prodavačima.

Broj krađa raste

Kriza je povećala broj krađa, a lopovima dodatnu sigurnost za krađu pruža činjenica da obično prođu bez sankcija, jer trgovci ne žele pokretati privatne tužbe zbog sitne krađe. S druge strane, kriza je i smanjila broj radnika u trgovini, pa se često događa da je jedan radnik zadužen i odgovoran za veliko područje u trgovini, blagajnu... Riječ je o uvjetima u kojima lopovi imaju mnogo prilika koje iskoriste", objašnjava Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske i voditeljica osječkog regionalnog ureda Sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine Osječanka je u prosincu, nakon obračuna u trgovini u kojoj radi, ostala bez obećane božićnice jer se nakon inventure ispostavilo da u trgovini postoji manjak od približno 700 kuna.

"Dvije smo prodavačice, pa je taj manjak podijelila na nas dvije i zaključila – ništa od božićnice! Rekla nam je da nam to bude poticaj da bolje pazimo na kupce lopove. Od tada više ne vjerujem nikome. Tužno je to reći, ali pratim svaki korak čak i stalnih kupaca, jer me strah koliki će biti manjak ove godine i od čega će mi se odbiti jer se božićnica više ne spominje", priča trgovkinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.glas-slavonije.hr/220092/3/Stete-zbog-kradja-u-trgovinama-se-nadoknadjuju-iz-minimalca-prodavaca

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo