Invazija bubamara - lijepe se za ljude i ulaze u domove

Nesvakidašnja najezda bubamara, koje su u posljednjih nekoliko dana okupirale Slavoniju, iznenadila je stanovnike koji se ne sjećaju da su ikada vidjeli toliko bubamara.

7.11.2010.
11:04
VOYO logo

"Jako ih je puno! Ne znam što to znači, ali na njivi ulaze u traktor, unesem ih s rubljem u kuću, a i same ulaze, lijepe se na nas. Lani smo imali najezdu onih smrdljivih martina, a sad bubamara! I to žutih, jako malo ima crvenih. Suprug mi je čak rekao da grizu iako ja nisam primijetila, niti sam ikada čula da bubamare grizu. Kaže mi da je osjetio da ga nešto peče na ruci pa onda vidio da ga je ugrizla bubamara. Ovo su valjda neke hibridne", kazala je kroza smijeh Marija Kmoniček iz Antunovaca.

Pojava kukaca s crnim točkicama, naglašava Marija, u narodu se tretira kao znak sreće pa zaključuje da će možda iduća godina biti dobra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Muhu mogu ubiti, ali bubamaru jednostavno ne mogu'

Velik broj bubamara primijetio je i Vinko Bartoloti iz susjednog Ivanovca.

"U svojih 45 godina nikada nisam vidio toliki broj bubamara. Ulaze u kuću, ima ih na ulicama, na groblju, lete, penju se po vama i šetaju", kazao je Vinko za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je već najezda, kažu i drugi stanovnici Antunovca, bolje da su u pitanju bubamare nego li smrdljivi martini, muhe ili nešto drugo. "Muhu mogu ubiti, ali bubamaru jednostavno ne mogu", priznaje jedan Antunovčanin i dodaje da ih ionako uskoro neće biti, a sadašnja situacija lako se da izdržati.

Bubamare doživjele 'buru' u populaciji zbog klime

Asistent Odjela za biologiju osječkog Sveučilišta Goran Vignjević smatra da će se bubamare s dolaskom hladnijih dana povući u zemlju gdje prezimljuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njihova ekspanzija moguća je zbog ovogodišnjih klimatoloških uvjeta. Pred kraj ljeta bilo je više lisnih ušiju kojima se hrane pa je i populacija doživjela buru. Populacije kukaca imaju fluktuacije i svakih par godina im se povećava produkcija pa se vjerojatno i to poklopilo s klimom", kazao je Vignjević. Inače, bubamare izbjegavaju Osijek jer ne vole urbana područja.

Prethodni članci:

arti-201006180713006 arti-201007070013006 arti-201006050221006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo