pršti od energije / Invalidska kolica nisu sputala Nerejin duh: 'Kad plešem, slobodna sam kao ptica'

Nereji je 29 godina. Cerebralna paraliza prikovala ju je za invalidska kolica, no nije mogla obuzdati njezin duh. Nije dopustila da joj invaliditet bude ograničenje, jer zna da u svojim strastima može uživati usprkos bolesti. A njezina je strast glazba, koja je plesom vodi u slobodu

30.10.2015.
18:25
VOYO logo

Već s prvim taktovima glazbe Nereja odlazi u svijet gdje vrijede drukčija pravila. Ondje nema nikakvih ograničenja.

Sa svakim pokretom ona postaje slobodnija, sretnija i ispunjenija. Iako ima cerebralnu paralizu, 29-godišnja amaterska plesačica bavi se suvremenim plesom u kojemu zdravo tijelo nije preduvjet za pokret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad plešem, jednostavno se osjećam sretno, graciozno, slobodno! Moram napomenuti da ne plešem u kolicima zato što se u njima smatram ograničenom, a kad sam bez njih, slobodna kao ptica", rekla je plesačica Nereja Lasić

Da se tako osjeća, pomogao joj je integrirani kolektiv za istraživanje pokreta u sklopu kojeg pleše tri godine. To je projekt u kojemu nije važno jesu li plesači amateri ili profesionalci, s invaliditetom ili ne. Svi imaju jednako pravo na ples, svi dijele istu scenu i nitko nije privilegiran. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Invaliditet tu uopće nije bitan, ples je sam po sebi bitan kao umjetnost", rekla je Nereja.

To dokazuje i njezin plesni partner koji je profesionalni plesač. Svima njima cilj je pokazati svoj maksimum. Uz to rade na elastičnosti tijela, koordinaciji, ravnoteži, socijalizaciji i samopouzdanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa sigurno bi htjela u tome ostati. Gledaj, ja sam se u tome našla, mislim to je meni kao zrak", dodala je.

Pozitivnu energiju s plesa prenijela je i na život. Kaže, trudi se rušiti sve prepreke. Što god može, radi sama, a uz ples ima još zanimljivih hobija, a neki od njih su boćanje i vježbanje španjolskog jezika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobama s invaliditetom veći je problem percepcija društva od samog tjelesnog nedostatka i fizičkih prepreka. Stoga Nereja i njezini kolege dokazuju da se pravo na ples stječe samim rođenjem te da je ples kotač koji pokreće promjene.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo