INTERVJU ZA BLOOMBERG: / Premijer otkrio gdje će rezati i na koji način misli dobiti 1,5 milijardi eura već ovog ljeta

Image

Vlada će već ovoga ljeta pokrenuti roadshow na kojem će se ponuditi 1,5 milijarda eura obveznica i drugih mogućnosti za ulaganje.

14.3.2016.
19:40
VOYO logo

"Ministarstvo financija, koje će i voditi međunarodnu prodaju, prikupljeni novac će iskoristiti za refinanciranje jednake količine duga koji ove godine dolazi na naplatu", rekao je u ponedjeljak premijer Tihomir Orešković za ugledni Bloomberg.

Oreškovićev veliki test

Najnovija članica Europske unije pokušava zadržati ekonomski rast nakon čak šest recesijskih goidna u kojima je BDP pao za 12 posto, piše Bloomberg. Nova Vlada zalaže se za politiku koja uključuje smanjenje fiskalnog deficita tako da proda oko 30 milijardi eura državne imovine i na taj način plati dugove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proračun je već predstavljen, a prvi veliki test koji će pokazati kako zapravo stoji Oreškovićeva vlada je u ponedjeljak kad Sabor glasa o prijedlogu proračuna za 2016. godinu.

Image
KOME SE REZALO, A KOME DAVALO MILIJUNE: /

Brojke otkrivaju tko su najveći gubitnici, a tko dobitnici proračuna

Image
KOME SE REZALO, A KOME DAVALO MILIJUNE: /

Brojke otkrivaju tko su najveći gubitnici, a tko dobitnici proračuna

U planu rezanje troškova

Orešković je rekao kako je uvjeren da će njegov prijedlog proračuna biti prihvaćen te kako će uspjeti privući nove investitore i graditi nove tvornice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među planovima je rezanje troškova nabave, smanjenje broja državnih agencija te rezanje svih suvišnih programa.

'Svi znaju samo za turizam'

"Hrvatska ima ogroman neiskorišten potencijal," poručio je premijer. "Svi znaju za hrvatski turizam, ali mi imamo i drugih resursa. Veliki je intere za energetiku i za infrastrukturne projekte, a naša radna snaga je vješta i talentirana pa se može natjecati na globalnoj razini," pojasnio je Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne slaže se s Mostom oko HNB-a

U razgovoru za Bloomberg premijer je naglasio da mu je cilj stabilizirati javni dug koji je trenutno na razini od 85 posto BDP-a. Prokomentirao je stav Mosta da HNB-u oduzmu određene ovlasti. "Moj je stav jasan; monetarna politika mora ostati neovisna kao što je slučaj u svim europskim državama," poručio je Orešković.

'Sve se svodi na kompromis'

Orešković je prokomentirao i referendum koji očekuje Veliku Britaniju u lipnju o izlasku iz Europske unije. Rekao je kako je Brexit možda dobar test.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi mi imamo svoje izazove i razlike, ali na kraju dana sve se svodi na kompromis. To je primjer kako je Europa, kada je suočena s izazovima, dolazi s konkretnim rješenjima," zaključio je premijer kojega je Bloomberg opisao kao prvoga hrvatskog premijera koji ne dolazi iz redova dvaju najvećih političkih blokova; HDZ-a i SDP-a.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo