'upozoravali smo da će zakon izazvati nered na tržištu' / Inspektori kaznili više od 50 trgovaca u 4 mjeseca zbog neradnih nedjelja, kontrolirali su čak i na blagdan Svih svetih

Na blagdan Svih svetih tržišna inspekcija provela je pak 328 kontrola. Utvrđeno je devet povreda odredbi o neradnim blagdanima

2.11.2023.
20:09
VOYO logo

Zakon kojim se trgovcima ograničava rad nedjeljom stupio je na snagu prije četiri mjeseca, a inspektori su od tada kaznili preko 50 trgovaca i obrtnika. Dio njih radio je i na blagdan Svih svetih.

"Zašto bi bila hića i sve je užurbano, pa neka se ljudi nauče nešto i poštivati", kaže za RTL Danas Zlata iz Zagreba. "Ja dok sam bila mlađa radilo se subotu do podne, popodne je bilo slobodno. Nedjelju ne treba raditi", smatra i Ana iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki su ipak radili i na blagdane pa im je inspekcija pokucala na vrata. Zakon je stupio na snagu 1. srpnja, a inspekcija državnog inspektorata od tada je provela 929 kontrola rada prodajnih objekata vezano uz radno vrijeme, isticanje radnog vremena i zabranu rada blagdanima. Utvrđena je 51 povreda odredbi.

Image
ANALIZA SOCIOLOGA /

Mali trgovci ispaštaju, a profitiraju oni moćniji: 'Neradna nedjelja je ustupak Crkvi'

Image
ANALIZA SOCIOLOGA /

Mali trgovci ispaštaju, a profitiraju oni moćniji: 'Neradna nedjelja je ustupak Crkvi'

'Mi smo odmah upozoravali da će zakon izazvati nered…'

Na blagdan Svih svetih tržišna inspekcija provela je pak 328 kontrola. Utvrđeno je devet povreda odredbi o neradnim blagdanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo odmah upozoravali da će zakon izazvati nered na tržištu što se i dogodilo tako što su lokalne samouprave donosile neke svoje uredbe o sajmenim danima, pa pretpostavljam da je to unijelo jedan nered na tržište, pa je tu pretpostavljam bilo i nekih prekršaja", rekao je Mirko Budimir, predstavnik malih trgovaca u HUP-u.

Trgovcima se izdaju prekršajni nalozi ili se podnose optužni prijedlozi nadležnim sudovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bih komentirala da se tu radi o malom broju nepravilnosti što pokazuje to da trgovci poštuju zakone RH bez obzira što se s njima ne slažu!", rekla je Dorotea Jurčić, članica pravnog tima udruge Glas poduzetnika.

POGLEDAJTE VIDEO: Ovo je jedna od najtužnijih priča s Mirogoja, ali ujedno i ona koja će vas osnažiti u najtežim danima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada dopustila cvjećarima da rade na blagdan Svih svetih

Propisane kazne za pravne osobe su od 660 eura do više od 39 tisuća eura - za odgovorne osobe unutar pravnih osoba kazne su od 530 eura do više od 9000 eura, i za obrtnike kazna od 530 do više od 13 tisuća eura.

"Ja bih sugerirala trgovcima kojima se ovo dogodi da ako zaprimi obavijest o podizanju optužnog prijedloga ili prekršajni nalog da angažira branitelja. Ono što bih pozdravila je napor Vlade koji je dopustio cvjećarnicama da rade za blagdan Svih svetih", poručila je Jurčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekima su sajmeni dani možda unijeli zabunu, a neki ovisno o dnevnom prometu - možda svjesno i sami ušli u rizik i otvorili svoja vrata na dane kada im to država ne dopušta.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo