Inspektorat s polica povukao sapun koji nalikuje torti

Prije nekoliko dana Državni inspektorat je objavio upozorenje o povlačenju opasnog proizvoda s naših polica, a riječ je o sapunu koji izgledom podsjeća na tortu.

29.5.2013.
9:28
VOYO logo

Riječ je o sapunu - imitaciji hrane, za koji je nadzorom i provedenim ispitivanjem utvrđeno da "svojim oblikom nalik na komad torte, mirisom voća, bojom, obujmom i veličinom predstavlja opasnu imitaciju proizvoda te potrošače, a posebice djecu, dovodi u zabunu da ga zamijene za hranu, što može uzrokovati gušenje ili ozbiljne probleme u probavnom sustavu", navode iz inspektorata.

Državni inspektorat zabranio je stavljanje na tržište toga proizvoda, naredio je njegovo povlačenja s tržišta i uništenje proizvoda, te je proizvođaču naredio objavljivanje oglasa u dnevnim novinama, a proizvođač je prestao s proizvodnjom konkretnog proizvoda i postupio po rješenju, navodi se u priopćenju Državnog inspektorata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad prijavili 118 opasnih proizvoda

Osim sapuna, još je nekoliko proizvoda označeno opasnima, a potrošači mogu saznati kojih na stranici na www.inspektorat.hr. Na istoj stranici mogu se pratiti i proizvodi koji su u EU prijavljeni u sustav RAPEX (sustav brze razmjene službenih obavijesti o mjerama i radnjama za neprehrambene proizvode koji predstavljaju ozbiljan rizik za zdravlje i sigurnost potrošača).

Inače, Državni inspektorat je od 01. travnja 2010. godine (kad je izdao prvo upozorenje o opasnom proizvodu) do danas na hrvatskom tržištu otkrio ukupno 118 opasnih neprehrambenih proizvoda. Najviše obavijesti je bilo za dječju odjeću i obuću (51 proizvod), dječju opremu i proizvode za djecu (17) te kućanske aparate (15).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo