Visoke temperature koje su se kretale od 25, a prelazile i 38 stupnjeva Celzija te visoka relativna vlaga zraka (80 do 90 posto) ove su godine doprinijele ponovnom pojavljivanju aflatoksina. Upozoravaju na to iz osječke kontrolne kuće koja se bavi kakvoćom robe i sirovina Inspect, piše Glas Slavonije.
"Aflatoksin je toksični i kancerogeni spoj koji se jednim dijelom u organizmu metabolizira u hidroksilirani oblik aflatoksin M1, koji se izlučuje preko mlijeka. Tijekom ovogodišnje berbe kukuruza (rod 2015.) obavili smo ispitivanja na više od 650 uzoraka na prisutnost mikotoksina. Većina ispitanih uzoraka je u granicama Uredbe Komisije (EZ)1881/2006 o najvećim dopuštenim količinama kontaminanata u hrani za ukupni aflatoksin u kukuruzu koji se sortira ili drukčije fizikalno obrađuje prije uporabe za prehranu ljudi ili kao sastojak hrane. Ostatak ispitanih uzoraka je u granicama dozvoljenim prema Pravilniku o nepoželjnim tvarima u hrani za životinje", poručuju iz Inspecta ujedno ističući potrebu pojačane kontrole kukuruza, ali i mlijeka.
Glas Slavonije/Danas.hr