Inspekcija u Konzumu i Diokiju zbog bonova

9.3.2012.
14:28
VOYO logo

Inspektori Državnog inspektorata izašli su na teren kako bi provjerili medijske napise i prigovore radnika na isplate plaća ili dijela plaća u Konzumovim bonovima.

Tako je utvrđeno da je u petrokemijskoj tvrtki Roberta Ježića Diokiju prekršen zakon te su radnici te tvrtke dio plaće za listopad i studeni prošle godine dobili u bonovima koje su mogli potrošiti samo u Konzumovim trgovinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inspekcijskim nadzorom utvrđivali smo ključnu činjenicu – je li poslodavac svojim radnicima u posljednjih 6 mjeseci isplaćivao plaću ili dio plaće u bonovima jer se plaća i naknada plaće moraju isplaćivati u novcu, u bruto iznosu (čl. 84. st. 2. i 3. Zakona o radu), je li bilo povreda Zakona o minimalnoj plaći, jesu li radnicima uručeni u propisanom roku obračuni plaća i naknada plaća s propisanim sadržajem, jesu li na takve isplate obračunana i uplaćena propisana javna davanja, kao i moguću povredu odredbe čl. 28. Zakona o čeku'', proučili su iz Inspektorata.

U Diokiju je tako radnicima u dva mjeseca isplaćeno više od 400 tisuća kuna u bonovima, a Državni inspektorat je protiv te tvrtke i odgovornih osoba podnio optužni prijedlog nadležnom sudu, te je o svemu obaviješteno Ministarstvo financija i ministar Slavko Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo će biti vidjeti kako će ministar Linić reagirati na plaćanje radnika u Konzumovim bonovima.

Treba napomenuti da su inspektori posjetili i Konzum, no u tom trgovačkom lancu nisu naišli na povrede propisa iz nadležnosti ovog tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo