PROVJERE DO KRAJA GODINE / Inspekcija prvog dana iskazivanja duplih cijena zabilježila kršenja. 'Kazne su određene i u kunama i eurima'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dobili su tri prijave o prekršiteljima, a samoinicijativno su proveli 114 inspekcija

6.9.2022.
14:50
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Državni inspektorat ranije je objavio kako inspekcije Državnog inspektorata: turistička, tržišna i inspekcija rada u području radnih odnosa, sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, od 5. rujna ove godine nadziru obvezno dvojno iskazivanje cijena u kunama i eurima, a koje će trajati do 31. prosinca 2023. godine.

Sada su pak izašli s prvim podacima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode kako su prvog dana obavili ukupno 117 inspekcijskih nadzora od čega 114 redovnih inspekcijskih nadzora i tri nadzora temeljem zaprimljenih predstavki potrošača.

Najviše ih je, navode, bilo u području trgovine, a onda i nad pružateljima usluga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukupno je utvrđeno 38 povreda odredbi Zakona od toga 21 povreda se odnosi na to da poslovni subjekt nije dvojno iskazao cijene, 16 povreda se odnose na neisticanje i nepravilno isticanje fiksnog tečaja (poslovni subjekt nije na računu iskazao fiksni tečaj u punom brojčanom iznosu) te se jedna povreda odnosi na neiskazivanje dvojnog iznosa na računu uz prikaz fiksnog tečaja", navode.

Image
prelazak na euro /

Počelo je duplo iskazivanje cijena, a s njim i varanje kupaca! Doznali smo tko krši pravila i kakve su kazne

Image
prelazak na euro /

Počelo je duplo iskazivanje cijena, a s njim i varanje kupaca! Doznali smo tko krši pravila i kakve su kazne

Izdvojili su potom i nadzore u samo ugostiteljskim objektima i pružateljima usluga kojih je bilo 64 pa zaključili kako je inspekcija utvrdila 16 povreda odredbi Zakona, od čega se četiri povrede se odnosi na to da poslovni subjekt nije dvojno iskazao cijene, osam povreda se odnose na neisticanje cijena na jasan, čitljiv, vidljiv i lako uočljiv način, tri povrede se odnose na neisticanje i nepravilno isticanje fiksnog tečaja, te se jedna povreda odnosi na neiskazivanje dvojnog iznosa na računu uz prikaz fiksnog tečaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključuju i kako se prekršajni postupak ne mora pokrenuti protiv prekršitelja u slučajevima utvrđenog prekršaja prvi put i to ako nadzirana osoba tijekom nadzora otkloni nepravilnosti i nedostatke utvrđene u nadzoru ili u kratkom primjerenom roku.

Kazne su, navode, određene i u kunama i eurima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo