INSPEKCIJA PROVJERILA MESO NA VELIKOJ SLAVONSKOJ FARMI: / Vlasnik zbog trihinele mora zaklati sve svinje

Image
Foto: Pixsell

Na velikoj tovnoj farmi svinja u Slavoniji pronađen je natprosječno velik postotak zaraženog svinjskog mesa trihinelom

27.9.2018.
16:49
Pixsell
VOYO logo

Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je danas da je Veterinarska inspekcija u Slavoniji pregledom mesa na liniji klanja na jednoj velikoj tovnoj farmi svinja pronađen natprosječno veliki postotak svinjskog mesa koje je zaraženo trihinelom, piše Argobiz.hr.

Prema informacijama koje je Argobiz dobio od Ministarstva poljoprivrede od ukupno 879 životinja bilo je pozitivno 155, tj. 17,63 posto. Nakon što je Veterinarska ambulanta Valpovo utvdila prisutnost trihineloze Veterinarska inspekcija se na neškodljiv način uklone tijela zaraženih životinja i nusproizvodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnik mora zaklati sve zaražene svinje

Vlasnik svinja mora u roku od 30 dana u registriranim objektima zaklati sve svinje koje bi mogle biti zarežene, te ima pravo na naknadu štete po tržišnim cijenama (između 9-9,5 kn/kg). Kako je izvijestilo Ministarstvo poljoprivrede danas će biti zaklano i uklonjeno preostalih 112 svinja.

Srećom, meso zaraženih svinja nije završilo na tržištu, tako da potrošači mogu biti sigurni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veterinarska inspekcija provodi daljnje nadzore

Sustav zdravstvene sigurnosti hrane na visokoj je razini i dobro funkcionira, a Veterinarska inspekcija provodi daljnje nadzore kako bi se utvrdio izvor zaraze.

Tijekom 2016. godine trihineloza u domaćih svinja utvrđena je u 12 svinja, a tijekom 2017. u pet. Ove godine, trihinela je još utvrđena na četiri manja gospodarstva uz trihinelu na ovoj farmi u Slavoniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo