INOVATIVNI UREĐAJ DAVORA IZ BJELOVARA: / Predviđa poplave, a stranci se skroz pomamili za ovim domaćim proizvodom

Image

'Cilj nije da uređaj bude skup jer ga želimo prvenstveno plasirati u države u razvoju koje žive od poljoprivrede'

18.1.2021.
19:27
VOYO logo

Davor Predavec, osnivač i direktor tvrtke SymbIoTic iz Bjelovara, osmislio je inovativni uređaj koji bi mogao pomoći Hrvatskoj, ali i drugim državama, kada je u pitanju poboljšanje sustava za dojavu i zaštitu od poplava.

"Usavršavamo uređaje koji će se spajati na mreže koje troše malo baterije, autonomni su i mogu mjeriti razine vode koje su bitne kod dojava poplava - prvo detekcija, a onda uzimanje vremenskih parametara da se napravi kalkulacija i bolje reagira na poplave", rekao je Predavec tijekom gostovanja na HTV-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEVOLJA NIKAD NE DOLAZI SAMA: /

U potresu su stradali i nasipi; Voditeljica Hrvatskih voda u Sisku otkriva prijete li poplave

Image
NEVOLJA NIKAD NE DOLAZI SAMA: /

U potresu su stradali i nasipi; Voditeljica Hrvatskih voda u Sisku otkriva prijete li poplave

Brana bi se podizala sama

Ispod mosta ili na stup iznad manje rijeke ovaj uređaj se može postaviti. Platforma za agregaciju podataka prima podatke te se dalje može na druge platforme slati preko http zahtjeva.

Image

Inovativni Bjelovarčanin kaže da je njihov trenutačni cilj da integriraju podatke u platformu i da na mapi u realnom vremenu dojavljuju razine vode te hoće li biti poplava. Platforma ima i aplikaciju koja je dostupna građanima i besplatna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S dovoljno podataka u slučaju kad bi netko u centru za upravljanje katastrofama potvrdio da je situacija ozbiljna, elektroničkim putem brana bi se mogla sama podignuti", pojašnjava Predavec.

Veliki interes za uređajem

U tijeku je testiranje uređaja te će ga odraditi jedna firma iz Engleske koja ima hangar za simulaciju poplava. Predavec za HTV otkriva da imaju već pregovore s Komisijom za rijeku savu i da se nadaju i interesu MUP-a. I izvan Hrvatske pokazan je interes za ovaj uređaj. Zato je tvrtka za njegov razvoj dobila iznos od 200.000 eura bespovratnih sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odmah po plasiranju projekta, u idejnoj fazi, bilo je veliko zanimanje tri tvrtke iz Engleske - jedna se bavi nadzorom zemlje, druga mapama rizika i dojavama poplava, a treća ima testni senzor.

Pokazali su interes jer upravo ti senzori nedostaju, imate dronove, satelitske podatke, ali nemate osnovne podatke sa zemlje koji su najbrži i najpotrebniji. Cilj nije da uređaj bude skup jer ga želimo prvenstveno plasirati u države u razvoju koje žive od poljoprivrede", rekao je Davor Predavec za HTV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo