INICIJATIVA 'NAROD ODLUČUJE' KREĆE U PRIKUPLJANJE POTPISA: / Evo koja pitanja žele postaviti na referendumu

Image
Foto: PIXSELL

Građanska inicijativa Narod odlučuje otkrila je danas koja će dva pitanja postaviti na referendumu za promjenu izbornog sustava, ako za to prikupe dovoljno potpisa.

28.4.2018.
13:28
PIXSELL
VOYO logo

Građanska inicijativa Narod odlučuje u Splitu je održala konferenciju za medije na kojoj je predstavila referendumska pitanja za promjenu izbornog sustava. Prema riječima glavnog koordinatora Inicijative Zvonimira Troskota, uvođenje 3 preferencijska glasa bez praga od 10 posto osigurat će da isključivo preferencijski glasovi birača određuju poredak na kandidacijskoj listi stranaka. Druga promjena je omogućavanje dopisnog i elektroničkog glasovanja.

Referendumom za pravedniji izborni sustav broj saborskih zastupnika smanjit će se s najviše 160 na najviše 120, kažu iz inicijative Narod odlučuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpisi za referendum prikupljat će se tijekom dva tjedna, između 13. i 27.5.2018., a potrebno je prikupiti oko 380.000 potpisa, piše N1.

Prvo referendumsko pitanje glasit će:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li za to da se članak 72. Ustava Republike Hrvatske mijenja i glasi: "Hrvatski sabor ima najmanje 100, a najviše 120 zastupnika, koji se, na temelju općeg i jednakog biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem. Pripadnici nacionalnih manjina biraju najviše šest zastupnika u Hrvatski sabor.

Zastupnici se u Hrvatski sabor, osim zastupnika nacionalnih manjina, biraju prema sustavu razmjernog predstavništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Birač može glasovati za jednu od predloženih lista kandidata i može označiti do tri kandidata koji imaju prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao (preferirani glas).

Izabrani kandidati s pojedine liste utvrđuju se isključivo na temelju najvećeg broja preferiranih glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakoj izbornoj jedinici u Republici Hrvatskoj bira se najmanje 15 zastupnika. Izborne jedinice ne smiju dijeliti zakonom utvrđena područja Grada Zagreba i županija Republike Hrvatske. Broj zastupničkih mjesta rasporedit će se među izbornim jedinicama na temelju izračuna odnosa broja birača u svakoj izbornoj jedinici i ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj.

Pravo na sudjelovanje u diobi zastupničkih mjesta u izbornoj jedinici ostvaruju kandidacijske liste koje su na izborima dobile najmanje 4% važećih glasova birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Birači na izborima mogu glasovati: na biračkom mjestu, dopisnim ili elektroničkim putem.“

Drugo referendumsko pitanje glasit će:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi:

"Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo