Bogatiji idu na privatne satovime, ostali uče grupno

12.6.2012.
12:40
VOYO logo

Dio institucija koje su se do sada bavile tim poslom odustao je od priprema maturanata.

U edukativnim centrima nas je obično 15 do 20 u grupi, a ovako s profesorom radim samo ja. Tako bolje naučim, a on mi objasni sve što mi nije jasno."Pokušali smo organizirati pripreme, no odaziv je bio slab, tako da smo ove godine odustali”, kaže Miroslav Amrein, tajnik Pučkog otvorenog učilišta Osijek. No, još uvijek ima institucija kojima je taj posao isplativ. Tako je u Centru za edukaciju i usluge prevoditeljstva Lingua, u šest ciklusa pripreme za državnu maturu prošlo oko 350 učenika. Najviše zainteresiranih bilo je za matematiku, slijedili su engleski i hrvatski jezik, a zatim biologija, kemija i fizika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

40 kuna po satu

Iako je ponuda priprema raznolika, još uvijek ima maturanata koji se odlučuju na privatne poduke, koje nazivaju ""jedan na jedan".

"U edukativnim centrima nas je obično 15 do 20 u grupi, a ovako s profesorom radim samo ja. Tako bolje naučim, a on mi objasni sve što mi nije jasno", kaže maturant Ivan, koji za instrukcije iz matematike plaća 40 kuna po satu. No bez obzira na to jesu li odabrali pripreme u školi ili u drugim institucijama, one su samo pomoć u ponavljanju gradiva, a prolaznost na ispitima državne mature najviše ovisi o učeniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Licencirane pripreme

Premda je Druga (jezična) gimnazija jedina javna srednja škola na osječkom području koja je organizirala licencirane pripreme za državnu maturu za učenike iz drugih škola, odaziv je ove godine slab. Razlog je vjerojatno činjenica što ljudi nemaju novca.

Pripreme za državnu maturu organizirali su i u Ad Hoc centru. Svaki predmet se slušao 50 sati, a cijena je 990 kuna po predmetu za jednokratno plaćanje, odnosno 1.200 kuna za dvije rate. Ako maturant odabere više predmeta, onda je cijena niža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo