Nije nas donijela roda, niti smo začeti po Duhu Svetom

'Mi znamo što je obitelj! Mi jesmo obitelj.

24.5.2012.
14:19
VOYO logo

Tema Zagreb Pridea 2012. godine su LGBTIQ obitelji pod sloganom "Imamo obitelj! Tisućljetni hrvatski san", najavili su organizatori. Napominju da su LGBTIQ osobe dio velike obitelji koja odbija biti nevidljiva, neravnopravna, te kako članovi i članice tih obitelji odbijaju slušati poruke da njihove obitelji ne postoje.

Pozivaju građane da dolaskom na Povorku ponosa, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet, rodno izražavanje i bilo koju drugu osnovu, iskažu podršku i solidarnost s LGBTIQ pokretom u Hrvatskoj u zagovaranju jednakosti, dostojanstva, ravnopravnosti i vidljivosti svih lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i queer osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveta obitelj

Obitelj, navode u proglasu, nije ona koja će lezbijku natjerati da se uda za muškarca, ni ona koja tjera gej dječaka psihijatru, psihologu ili svećeniku-egzorcistu, niti su to one koje transseksualne djevojke prisiljavaju uzimati testosterone. Nasuprot djeci koja su rođena u obiteljima gdje su prihvaćena kakva jesu, ima i djece, upozoravaju, "rođene u svetoj obitelji, blagoslovljenoj od svećenika i priznatoj od države i društva", koje su "tukli, mrzili, silovali, tjerali iz domova i diskriminirali".

"Ne trebamo učitelje, sveučilišne profesorice, estradne zvijezde, populističke političare i licemjerne ministrice, premijere i predsjednike, popove i vračeve, fundamentaliste i fanatike, talibanske komentatore i pučke tribune, psihijatrice i doktore da nas uče što to obitelj jest! Jer mi znamo što je obitelj! Mi jesmo obitelj. Mi nismo nastali/e slučajno: i sami/e potječemo iz obitelji, nismo začeti po Duhu Svetom, nisu nas donijele rode", poručuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krv lezbi, pedera, bipsića/ki i trandži

Cilj im je izgradnja obitelji, odgoj i školovanje vlastite djece, te pružanje podrške u znaku ljubavi i solidarnosti, velika, ponosna i samosvjesna LGBTIQ zajednica, društveno odgovorna i utjecajna.

"U ovoj borbi za pravdu bit će povrijeđeni mnogi/e od nas, a mnogi/e već jesu. Krv lezbi, pedera, bipsića/ki i trandži te svih nas prezrenih prolijeva se po čitavom svijetu. Istovremeno bauk pederluka kruži čitavom Hrvatskom; danas Zagreb i Split, sutra Osijek, Rijeka, Zadar... Nikad ništa više neće biti isto. Nikakva religijska, stranačka ili takozvana obiteljska tradicija ne može zaustaviti promjenu. Zato što svijet uvijek ide naprijed – stalna na tom svijetu samo mijena jest!", poručuju za kraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenimo i da je Amnesty International pokudio policiju zbog loše organizacije osiguranja prve povorke ponosa u Splitu, ali je za Zagreb Pride naveo da je 10. po redu povorka "protekla uspješno i bez većih incidenata".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo