Imamo li doista najmanje pobačaja u Europi?

Statistika Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo posljednjih devet godina, iz godine u godinu, bilježi sve manje prekida trudnoće.

30.8.2010.
14:59
VOYO logo

Statistike govore da se broj abortusa na zahtjev žene u posljednjih pet godina stabilizirao na oko četiri i po tisuće slučajeva. To znači da Hrvatska u odnosu na Europu ima najnižu stopu pobačaja na 1000 živorođene djece. U Hrvatskoj je ta stopa 101,4, Češkoj 215,4, Njemačkoj 167,7, Mađarskoj čak 444,6, a u Sloveniji 227,3.

Ginekolog prof. dr. Herman Haller, koji je i ravnatelj riječkog KBC-a, smatra da je to više nego dobra vijest. U njegovoj bolnici je prošle godina obavljeno 944 pobačaja, u usporedbi s drugim velikim zdravstvenim ustanovama, odnosno ginekološkim odjelima, neusporedivo najviše u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201008270315006Objašnjavajući visoke brojke prekida trudnoće u bolnici koju vodi, Haller ističe da kod njih nema skrivenih podataka, "nema ilegalnih pobačaja!". Ipak, ne želi komentirati stanje u drugim županijama i bolnicama, gdje se čini kao da je u nekim bolnicama pobačaj neslužbeno zabranjen, piše Večernji list.

Tako je u velikoj Petrovoj bolnici lani obavljeno samo 36 prekida trudnoće, čak petnaest manje nego, primjerice, u bolnici u Gospiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dio liječnika pobačaje ne radi zbog prigovora savjesti'

"Imamo prostornih ograničenja, a dio liječnika pobačaje ne radi zbog prigovora savjesti, ali i edukacija i kontracepcija su sigurno učinile svoje. Kada sam 1988. počeo raditi situacija je bila prestrašna, radilo se više pobačaja nego što je bilo porođaja. No, mali broj pobačaja iz prošle i ranijih godina na razini Hrvatske može biti i u skrivenim podacima. Moguće je da se određeni broj pobačaja obavi i u privatnim ordinacijama, što se službeno ne prijavljuje", kaže ravnatelj Petrove prof. dr. Slavko Orešković.

Orešković kaže i kako nema potrebe da liječnici iz Petrove upućuju žene u druge bolnice, jer žene jednostavno znaju u kojim se zagrebačkim ustanovama bez problema može obaviti prekid trudnoće. To svakako npr. nije bolnica Sveti Duh, u kojoj je također velik broj liječnika u prigovoru savjesti i lani je bilo samo 41 prekida trudnoće. Žene u Zagrebu imaju izbora pa odlaze u KB Merkur i u KB Sestre milosrdnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumnje prof. Oreškovića i drugih liječnika, kao i priče da neki privatni ginekolozi žive od pobačaja, teško je dokazati.

'I religijski stav je važan u toj odluci'

Zanimljiva je tako situacija u Dalmaciji. U velikom KBC-u Split lani je obavljen samo 21 legalno inducirani pobačaj, a u malim bolnicama u Šibeniku i u Zadru bilo ih je 123, odnosno 150. Putuju li žene iz Splita radi abortusa u manje županijske bolnice ili možda to obave privatno? Ili, možda, u Dalmaciji presuđuje tradicionalniji odgoj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201007210050006Ravnatelj splitske bolnice prof. dr. Duje Marasović kaže da nema preciznog odgovora na pitanje o razlozima tako maloga broja prekida trudnoća u Splitu. No smatra da je i religijski stav važan u toj odluci, iako ne misli da su Splićani religiozniji od Šibenčana.

"Uvjeren sam da smo i kroz naše novo, velebno rodilište stvorili pozitivno ozračje prema rađanju", kaže prof. Marasović. Ne odbacuje mogućnost da ima i nekontroliranih abortusa u okrilju privatnih ordinacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Resorni ministar Darko Milinović također je zadovoljan statističkim podacima, no smatra da još treba raditi na pronatalitetnoj politici jer je uskupini žena koje se odlučuju na prekid trudnoće najviše onih koje još nemaju djece i onih koje imaju dvoje.

"Želim vjerovati da ilegalnih pobačaja u privatnim ordinacijama nema, ali ako netko takvih informacija ima, pozivam da to i prijavi", poručuje Milinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201003190223006 arti-201007210050006 arti-201008270315006 arti-201006250245006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo