TUŽBE TEŠKE 2 MILIJARDE KUNA / Imamo dokument: Pavić prije godinu dana Kujundžiću objasnio obračun prekovremenih liječnicima

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL, RTL

Liječnički sindikat izvijestio je da liječnici podižu oko 500 novih tužbi za neadekvatno obračunate i isplaćene prekovremene sate

30.11.2018.
17:46
Igor Kralj/PIXSELL, RTL
VOYO logo

RTL je u posjedu odgovora iz kabineta ministra rada Marka Pavića od prije godinu dana u kojem se jasno kaže kako su liječnici u pravu kada se žale da su im neadekvatno obračunate i isplaćeni prekovremeni sati te zbog toga najavljuju tužbe protiv države. 

Podsjetimo, Hrvatski liječnički sindikat (HLS) izvijestio je u danas da liječnici podižu oko 500 novih tužbi za neadekvatno obračunate i isplaćene prekovremene sate, te je pozvao članstvo da se u što većem broju pridruži tužbama, istovremeno apelirajući na mjerodavne da taj problem riješe mirnim putem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od danas se diže oko 500 novih tužbi liječnika za neadekvatno obračunate prekovremene sate. Kada liječnici ne bi pristajali na prekovremeni rad dulji od 48 sati tjedno zdravstveni sustav bi se urušio. Dajte nam samo ono što smo odradili, ništa drugo ne tražimo", izjavila je na konferenciji za novinare predsjednica HLS-a Renata Čulinović-Čaić. Ukupni troškovi tužbi dosežu dvije milijarde kuna, a točan iznos ovisit će o tome koliko će biti tužbi.

"Uvećanje plaće radnika ostvarena po više propisanih kriterija međusobno se ne isključuju"

RTL je u posjedu dokumenta koji je Ministarstvo zdravstva prije godinu dana dobilo od Ministarstva rada. Iz Kujundžićevog Ministarstva su pitali da im pojasne obračunavanje prekovremenih sati i mora li poslodavac na prekovremene sate mora obračunavati i dodatak za minuli rad te dodatak za posebne uvjete rada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvažniji dio, u kojem potvrđuju da liječnici imaju pravo na ono što traže, stoji u zadnjoj rečenici odgovora: "Polazeći od stipulacije odredbe članka 94. Zakona o radu, mišljenja smo da se uvećanje plaće radnika ostvarena po više propisanih kriterija, međusobno ne isključuju, pa radnik ista osvaruje u kumulativnom iznosu", stoji u odgovoru Ministarstva rada. 

Image
Foto: RTL

Kujundžić: To će završiti na sudu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica HLS-a Renata Čulinović-Čaić kazala je da je problem što na prekovremene sate liječnicima nisu obračunati dodaci na uvjete rada, liječničku odgovornost i znanstvene titule. 

"S obzirom da smo bili svjesni da će sudski sporovi povisiti iznos novaca koji će trebati vratiti liječnicima, pokušali smo se dogovoriti s Ministarstvom zdravstva da nam vrate te novce makar u ratama, no dogovor nakon tri sastanka nije postignut", rekla je Čulinović-Čaić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljene tužbe danas je komentirao i ministar zdravstva Milan Kujundžić. "Tu postoji formalni i financijski prijepor. Liječnici su oštećeni jer su do 16 sati plaćeni po jednoj, a nakon 16 sati po drugoj tarifi, iako cijelo vrijeme rade isti posao. To će završiti na sudu, a kako će biti, vidjet ćemo", kaže Kujundžić.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo