pohvalio se puljak / Imali su šanse samo 1 posto, ali Grad Split neće platiti 100 milijuna eura duga za Spaladium Arenu

Image
Foto: D. Puklavec/I. Ivanović/Pixsell

'U povijesti Splita ovaj će arbitražni predmet ostati zapamćen kao najveći, kako po vrijednosti spora, tako i po negativnim posljedicama koje su arbitri nezakonito nametali građanima', rekao je Puljak

22.3.2023.
15:00
D. Puklavec/I. Ivanović/Pixsell
VOYO logo

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak na današnjoj se konferenciji za novinare pohvalio kako grad neće platiti 100 milijuna eura dugova privatne tvrtke prema stranim bankama u slučaju Spaladium Arene.

"U ljeto 2021. godine po dolasku na ovu funkciju izvijestili smo vas da je Visoki trgovački sud Republike Hrvatske potvrdio presudu Trgovačkog suda u Zagrebu kojim se poništava pravorijek arbitraže iz 2016. godine po kojem je raskinut ugovor o javno-privatnom partnerstvu i prema kojem su prava i obveze privatnog partnera prenesene na Grad Split. Erste bank Austria i Uni Credit bank Austria i 'Sportski grad TPN' u stečaju iskoristili su pravo na izvanredni pravni lijek, pokušali pri Vrhovnom sudu ishoditi prihvaćanje njihovih prijedloga za dopuštenje revizije. Prije tri dana dobivena je odluka Vrhovnog suda kojom se prijedlozi za dopuštenje revizije odbacuju tako da su iscrpljeni svi redovni i izvanredni pravni lijekovi što znači da je arbitražni pravorijek pravomoćno i konačno poništen", rekao je Puljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalio se odvjetniku Kruni Peronji na uspješnom vođenju spora za poništavanje odluke arbitraže, sve je trajali više od šest godina.

"I konačno se otklonila opasnost da na teret građana i naš proračun padne obaveza veća od 100 milijuna eura privatnih dugova. Zahvaljujem i prof. Dejanu Kružiću na pomoći u cijelom procesu, koji je zajedno s g. Peronjom, radio na dobrobit našeg grada i spriječio veliku štetu za sve nas", rekao je splitski gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je i da je vjerojatno da se sve poništi bila manje od jedan posto, da će u povijesti grada spor ostati kao najveći, da je otklonjena opasnost u visini od skoro pola gradskog proračuna Splita.

"Meni je današnji dan predivan, ne zato šta je vana lipo vrime, već je predivan za sve one koji vole ovaj grad", kazao je Kružić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pulja nije znao odgovoriti koliko je Grad platio odvjetniku Peronju za zastupanje u ovom slučaju, ali da će dostaviti odgovor ako to novinari službeno zatraže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo