IMA PLAĆU VEĆU OD PREDSJEDNICE, A TROŠI VIŠE NEGO MINISTAR: / Ide na luksuzna putovanja, za ručak plati 5000 kuna, a plaća joj raste

Image

Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) ima svega 20-ak zaposlenika, ali to se ne bi reklo prema plaći i ponašanju njezine šefice Marije Hrebac.

23.2.2017.
7:57
VOYO logo

Na čelo Agencije Hrebac je došla još za vrijeme ministra Linića, a od tada je već dva puta kažnjena za sukob interesa. Bila je, naime, u nadzornim odborima Croatia banke i poduzeća Sunčani Hvar.

Troškovi veći i od ministrovih, a plaća veća od one koju prima predsjednica

Ona je 240.000 kuna predvidjela potrošiti u jednoj godini samo na smještaj i putovanja, i to samo na svoja putovanja. Hrebac odsjeda u luksuznim hotelima na egzotičnim otocima, vozi službeni Volvo S60, a na službenoj kartici koja joj je na raspolaganju, u jednom je mjesecu napravila trošak od čak 18.759 kuna. Zanimljivo je da su troškovi direktorice DAB-a viši od troškova nekih ministara. Primjer koji navodi Večernji list je trošak ministra financija Zdravka Marića, koji je u godinu dana na službenoj kartici potrošio 4724 kune, dok je Hrebac, piše 24 sata, više od toga potrošila samo na jedan ručak u ožujku 2015. godine. Tog je mjeseca, uz račun za ručak od 5198 kuna s njezine službene kartice potrošeno više od 18 tisuća kuna. Troškovi u drugim restoranima i barovima također su veliki, primjerice onaj od 2500 kuna u zagrebačkom Johannu Francku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle je godine primala plaću od oko 23 tisuće kuna, koja je nakon porezne reforme porasla za još tisuću ili dvije tisuće kuna. Podsjetimo, premijer Plenković tada je primao 18.000 kuna plaće, dok je predsjednica Grabar-Kitarović primala 22.700 kuna.

Ne štedi na luksuznim putovanjima, ali smanjuje plaće čistačicama

Kada je riječ o putovanjima, iz DAB-a kažu da je ona jedina koja putuje, a tijekom dvije godine išla je u Trinidad i Tobago, London, Seul, Bukurešt, Varšavu, Bruxelles, Atenu, Prag, Dubrovnik, pa čak i u Miami, a uvijek je bila smještena u vrhunskim hotelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok na putovanjima i restoranima ne štedi, Hrebac istodobno reže plaće čistačicama, otkaz je dala sindikalnom povjereniku, a zaposlenici zbog nje odlaze na bolovanje, ističe zastupnik Živog zida Branimir Bunjac koji je pozvao ministra i premijera da s njom 'raščiste' stvari.

Agencija će njezin službeni automobil platiti 200.000 kuna plus PDV, te još 40.000 kuna godišnje za zakup parkirnog mjesta u Zagrebu. Za kupnju tog automobila nije raspisan klasični natječaj, piše 24 sata. Hrebac pak kaže da je ona kupnjom tog automobila čak uštedjela jer su njezini prethodnici imali još veće troškove za službeni automobil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrebac: Taj trošak nisam sama napravila

Direktorica DAB-a svoje troškove objašnjava time da su sva njezina putovanja poslovne prirode, te da je na njima obvezna sudjelovati. Dodaje i da trošak na službenoj kartici nije samo njezin.

'Agencija ima samo jednu službenu karticu koja glasi na ime direktora, ali se koristi za podmirenje troškova svih zaposlenika, a ne samo direktora', rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo