POTENCIJALNA AFERA / Ima li istine u optužbama Zdravka Mamića? Istražili smo koliko su zapravo korumpirani hrvatski suci

Ministar unutarnjih poslova poziva da se sve sumnje u korupciju prijave

25.7.2019.
16:05
VOYO logo

I dok Hrvatska čeka odluku Suda Bosne i Hercegovine o izručenju Zdravka Mamića, navode Tužiteljstva BiH o tome da nema uvjeta za njegovo izručenje ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ocijenio je - spornim. 

Komentirao je i stanje u pravosuđu nakon Mamićevih optužbi o korumpiranosti predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse. Ne misli da je sve čisto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok Zdravko Mamić za tužiteljstvo svoje 'druge domovine' ima samo riječi hvale, hrvatski ministar pravosuđa o njihovu stavu da nema uvjeta za izručenje misli drugačije.

"Oni su vrlo prijeporni. U tom ste čuli da oni kažu da su počinjena 32 kaznena djela od kojih je samo sedam počinjeno u razdoblju nakon potpisivanja sporazuma. Dakle, da je i jedno počinjeno nakon tog vremena, ono je zrelo da se radi toga djela onda izruči'', kazao je Dražen Bošnjaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mamićeve optužbe da je predsjednik Vrhovnog suda korumpiran ne želi komentirati. Kaže, za sve moraju postojati dokazi.

''Ne mislim da je sve u pravosuđu čisto. Jako bih volio ako netko nešto ima neka podastre dokaze i da se zapravo sustav pročisti. Sustav pravosuđa sigurno ima takvih slučajeva. Ima takvih ljudi kojima nije tamo mjesto", rekao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Da korupcije ima svuda pa i u sudstvu, priznaje bivši predsjednik Državnoga sudbenog vijeća Željko Šarić: ''Postoje slučajevi sudaca koji je osuđivalo i razrješavalo DSV. Međutim takva kaznena djela nisu specijalitet sudstva. Kao što sam rekao, postoje posvuda i protiv njih se treba boriti u svim područjima društva.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A od optužbi i Mamićeva poziva na detektor laži Đuro Sessa jučer se u RTL-u Danas branio.

"Detektor nije nikakav dokaz i neću padati na takve niske grane", poručio je Sessa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdnje Mamićeva odvjetnika Veljka Miljevića o šest navodno korumpiranih sudaca provjerava Hrvatska odvjetnička komora. On kaže da ga još nitko nije kontaktirao.

"Ja ni protiv koga ništa nisam iznio, ja sam jednostavno rekao to što je moj branjenik namjeravao učiniti i u čemu sam ga tada spriječio", rekao je Miljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar unutarnjih poslova poziva da se sve sumnje na korupciju prijave.

"Put je jasan, ako bilo tko ima ikakva saznanja, to treba prijaviti'', jasan je Davor Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedino se tako korupcija može iskorijeniti.

Hudson i Rex
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo