KORONAKRIZA /

Ima li država u praksi dvostruka mjerila? Što restorani ne mogu, u pekarnicama prolazi ispod radara

Da je riječ o testu ljubaznosti, sve bi ga pekarnice položile s čistom peticom

20.4.2020.
18:43
VOYO logo

''Ne može jedna osoba naplaćivati i primati narudžbu i izdavati hranu. A ako jest jedna osoba, onda svaki put nakon što primi novac treba dezinficirati ruke i tek onda izdati hranu'', naglasio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. No u stvarnom životu to tako baš i ne ide.

VEZANE VIJESTI

Provjerili smo kako stvari stoje u nekoliko zagrebačkih pekarnica. Za početak svijetao primjer s Trešnjevke. Pleksiglas između kupaca i prodavača. Posebna rukavica koja ide na rukavice u slučaju da se diraju proizvodi. No sa skidanjem i navlačenjem rukavica lako se smesti pa je prodavačica već na drugom proizvodu zaboravila staviti posebnu prozirnu rukavicu.

U drugoj pekarnici sve se radi golim rukama, bez rukavica, no treba reći i da je nakon nas, brzinski, ali ipak, prodavačica dezinficirala ruke prije sljedećeg kupca.

U sljedećoj pekarnici, možda i po preporuci Nacionalnog stožera civilne zaštite da se broj radnika smanji na minimum, radi samo jedna osoba. No, rukavice nisu nikakva zaštita ako se njima dira i novac i kruh.

Na drugom kraju grada, druga pekarnica i druga pravila. Na jednoj je ruci rukavica, na drugoj je nema. Dezinficiranja ruku nije bilo.

U još jednoj pekarnici, u Novom Zagrebu, sve je kao i prije koronavirusa. Nema ni rukavica, ni maske, ni dezinfekcije, ali ima kruha.

Slično se događa i u drugim branšama - vidjeli smo i mesara kako reže šnicle i voćara kako golim rukama slaže voće. Sve to je samo pokazatelj da neke mjere nisu jasno definirane i da ono zbog čega su neki zatvoreni kod drugih nije nikakav problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo