IKEA I JOŠ 972 POSLODAVCA VRATILI DRŽAVI POTPORE: / Dobro poslovanje, ali i dvije Vladine odluke dovele su do ovog neočekivanog poteza

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Ukupno 973 poslodavca odustala su od primanja Vladinih potpora za očuvanje radnih mjesta ili su u potpunosti vratila novac, uglavnom zbog dobrog poslovanja,

10.6.2020.
8:37
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Sa smirivanjem pandemije koronavirusa i popuštanjem strogih epidemioloških mjera gospodarstvo se ponovno pokrenulo, a poslovanje stabiliziralo. To je navelo manji dio domaćih tvrtki da vrate Vladine potpore za očuvanje radnih mjesta koje su dobile tijekom ožujka i travnja. Najveći poslodavac koji se odlučio vratiti novac državi je Ikea Hrvatska, koja će u proračun vratiti 3,8 milijuna kuna koje im je država dala za plaće 572 zaposlenika.

Ikea planira vratiti potpore u svim državama u kojima ih je tijekom koronakrize dobila, doznaje Poslovni dnevnik. Poručili su da su bili suočeni s neviđenim izazovima i nejasnom budućnošću, ali su shvatili da ima tvrtki kojima je pomoć puno potrebnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog toga smo odlučili prihvatiti Potporu za očuvanje radnih mjesta Vlade RH u ožujku i travnju, a naš prioritet je bio zaštititi što je moguće više zaposlenika. Izrazito smo zahvalni Vladi što je podržala naše poslovanje i naše ljude ovom posebnom mjerom. Vidimo kako bi sredstva podrške za koja smo se namjeravali prijaviti mogla pomoći drugim tvrtkama i dijelovima društva kojima su ona trenutačno potrebnija. Zato smo donijeli odluku kako nećemo više primati Potporu za očuvanje radnih mjesta. Uz to, odlučili smo i vratiti sredstva koja smo po ovoj potpori dobili za ožujak i travanj", stoji u priopćenju Ikee, koja je u vrijeme krize brzo reagirala, prilagodila se i povećala prodaju putem interneta.

Image
NEMA OTPUŠTANJA DOK TRAJU MJERE: /

Nakon toga nema prepreka da dobijete otkaz; HZZ: 'Taj uvjet nije bio ni propisan, promijenilo se nešto drugo'

Image
NEMA OTPUŠTANJA DOK TRAJU MJERE: /

Nakon toga nema prepreka da dobijete otkaz; HZZ: 'Taj uvjet nije bio ni propisan, promijenilo se nešto drugo'

Ne mogu dokazati pad prihoda

Na odustajanje od državnog novca su se, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, odlučila ukupno 973 poslodavca, što znači da će 18.359 radnika ostati bez potpora. Najčešće odustaju tvrtke iz trgovačke i uslužne djelatnosti s više od 50 zaposlenih i to uglavnom zbog nemogućnosti dokazivanja pada prihoda u svibnju većeg od 20 posto u odnosu na lanjski svibanj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HZZ-a su pojasnili da se procedura odustajanja od primanja Vladinih mjera prijavljuje putem aplikacije preko koje je novac i zatražen. Ako se odluče na vraćanje potpore za svibanj, onda se obustavlja daljnji proces i isplata novca. No, ako se, poput Ikee i još 33 tvrtke, odluče na povrat cjelokupnih potpora, moraju novac vratiti na žiro-račun HZZ-a s kojeg su ga dobili, a Porezna uprava će ih naknadno zadužiti za otpisani dio doprinosa, dok će Zavod potraživati doprinose u II. mirovinski stup, koje su poslodavci također dužni uplatiti.

Preispitivanje računice

Osim nemogućnosti dokazivanja pada prihoda, pojedini su se subjekti, poput estradnih zvijezda te konzultantskih i financijskih kuća, odlučili vratiti potpore jer su njihova imena bila javno objavljena. Tu će praksu HZZ nastaviti ovih dana objavom popisa korisnika potpora za travanj, koja uključuje oko 97.000 tvrtki sa 550.000 zaposlenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, i Vladina odluka da tvrtkama koje su zatražile potporu za naredno razdoblje priječi isplatu dobiti svojim vlasnicima, mogla bi natjerati poduzetnike, koji su u međuvremenu uspjeli presložiti poslovanje, na ponovno računanje i eventualno vraćanje potpore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo