Igraju se produžeci u pregovorima

Biju Srbi a biju i Nemci u igri u kojoj uvek pobede Nemci

10.4.2013.
3:19
VOYO logo

Ima još prostora da Srbija uskoro napravi novi korak u svojoj evropskoj integraciji, odnosno da dobije pozitivan znak iz Brisela za početak pregovora o članstvu sa EU, ali u narednih par dana državni vrh u Beogradu mora ozbiljno da shvati svoju poziciju i ulogu u postizanju dogovora s Prištinom, kao i u njegovoj primeni ako do sporazuma dođe.

Ovo je listu "Danas" reklo više sagovornika bliskih Vladi Srbije i Evropskoj komisiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako nezvanično kažu u Beogradu i Briselu, svi rokovi još nisu istekli i postoji način i mogućnost, da ako do dogovora dođe, ministri diplomatija zemalja EU na sastanku 22. aprila razgovaraju i o datumu ili nekoj vrsti "zamene“ za datum koja bi omogućila da se proces približavanja Srbije EU u ovoj godini nastavi, o čemu će glavnu reč dati Evropski savet na samitu 28. juna.

Jasno je da ako do sporazuma ne dođe, ili ako se Beograd u narednih nekoliko dana ne bude ponašao ozbiljno, o napretku u integracijama Srbije teško da će biti biti govora, prenosi "Danas".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je rečeno ovom listu, s obzirom na to da EU nije u potpunosti zatvorila vrata Beogradu posle odluke srpske vlade da odbaci ponudu sporazuma s Prištinom i traži nastavak dijaloga, Srbija u narednim danima mora da nađe način za postizanje jasnog, preciznog i sprovodivog sporazuma, ako joj je cilj da napreduje ka EU.

Sagovornici lista "Danas" kažu da se trenutno, sportskim rečnikom, „igraju produžeci“, i da od ponašanja Srbije i njene ozbiljnosti zavisi šta će pisati u izveštaju Ketrin Ešton, visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, koji će biti objavljen 16. aprila, a što je još važnije u zaključcima Saveta ministara spoljnih poslova zemalja EU nedelju dana kasnije. Savet EU određuje dinamiku napretka u evropskim integracijama i daje ili ne daje preporuku o datumu za početak pregovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema rečima sagovornika ovog lista, verovatno je da će Eštonova i Evropska komisija u svojim izveštajima, osim detaljnih opisa svega što se dešavalo u prethodnom periodu, pohvaliti obe strane na iskazanoj spremnosti za dogovor.

Ana Trbović, direktorka Centra za evropske integracije i javnu upravu Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA), za "Danas" kaže da datum pregovora nedvosmisleno zavisi od potpisivanja sporazuma kojim će se rešiti status srpske zajednice na KiM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Evropskoj uniji, a posebno Nemačkoj kao najmoćnijoj članici EU, prioritet je da se reši ono što oni vide kao političku nestabilnost na obodima Unije. Oni su vrlo direktno zaustavili evropske integracije Srbije u političkom smislu dok se ovo pitanje ne reši", navodi Trbovićeva.

Prema njenim rečima, ne postoji zamena za datum kao takva, ali niko nas ne sprečava da idemo dalje u procesu evropskih integracija u suštinskom smislu, a to je dostizanje pravnih i tehničkih standarda i da se kao tržiste i društvo usaglasimo s ovim standardima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom smislu mi smeta panika koja se diže u vezi s datumom za pregovore i apsolutno se ne slažem da je to istorijska prekretnica razvoja naše zemlje. Jeste postignut momentum u pregovorima na jugu Srbije i bila bi šteta za sve, a posebno za one koji žive u južnoj srpskoj pokrajini, da se ne reši ovo značajno pitanje, ali ne po svaku cenu. Pregovori će se nastaviti u maju ili u septembru ako se sada ne završe a mi do tada možemo da vredno radimo na suštinskim evropskim integracijama iako postoji formalna pauza u pogledu iščekivanja zvaničnih pregovora. Na pregovorima će naši predstavnici sa tehničkim predstavnicima Brisela prolaziti kroz različite pravne i tehničke oblasti i pitaće nas da li štitimo potrošače i da li nam efikasno radi sudstvo", objašnjava Ana Trbović.

Važno da smo zvaničan kandidat

"Investitorima je bitnije da imamo efikasniji Zakon o planiranju i izgradnji i Zakon o radu nego da smo počeli pregovore o članstvu. Status zvaničnog kandidata za članstvo u EU imamo i to je signal da smo na putu do pristupanja koji je bitan za investitore i oni razumeju da je ovo složen proces, ali sada već bespovratan, jer se i EU potvrdom zvanične kandidature na to obavezala", zaključuje Ana Trbović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo