'Idu mi na živce zagovornici poreza na imovinu'

5.5.2010.
13:47
VOYO logo

Savjetnik Vlade Borislav Škegro izjavio je na predavanju u Profil Megastoreu da mu idu na živce lažni proroci, ljudi koji ne mogu dati rješenje, a govore "uvedite porez na kapitalnu dobit" ili "uvedite porez na imovinu", zato što "sve dok nema kvalitetnog i konkretnog prijedloga, počevši od definiranja same imovine, ne može se niti razgovarati o tome, dok su ad hoc rješenja samo bacanje prašine u oči", prenosi Banka.hr.

Dok je predstavljao Vladin Program za gospodarski oporavak u Profilu, ponovio je i kako su najvažnije njegove početne stranice, na kojima su problemi hrvatskog gospodarstva koji "nisu od Sanaderove, Račanove, Matešine ili Valentićeve vlade, to su problemi koji imaju jako dugu povijest, neki od njih sežu duboko u doba socijalizma, pa i ranije. Što će reći da bilo koji ozbiljan program koji ima ambiciju stvarno promijeniti dio stvari, mora prvo pošteno reći kakvo mi to gospodarstvo imamo, u kakvom društvenom okruženju, i s kojim prevladavajućim sustavom vrijednosti živimo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako se Programom pokušava suzbiti posljedice "utakmice interesnih skupina u parlamentu i njihovo traženje sve veće i veće javne potrošnje" i "utrke u obećavanju prava" koja je počela devedesetih. Kritizirao je "fiksni" dio državnog proračuna koji iznosi 84 posto, na što se često poziva ministar financija Ivan Šuker dok pokušava objasniti zašto ne može rezati zadane troškove. Savjetnik Vlade objasnio je kako program ide upravo za time da na neki način učini varijabilnim i tih 84 posto.

Slično je i s problemom nezaposlenosti. Škegro kaže da je ponajprije problematična "niska stopa participacije aktivnog stanovništva u ukupnoj populaciji i unutar toga, njihova niska stopa zaposlenosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osnovno pitanje budućeg razvitka Hrvatske je kako neaktivno stanovništvo, bilo da se radi o prijevremenim umirovljenicima ili onima koji primaju neke druge beneficije, vratiti u radnu snagu, a to je suprotno onome što je bila dominantna politička mantra od kraja rata", kazao je Škegro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo