Džemre slavi / Ibrahim-paša proživljava posljednje trenutke života

Image
Foto: RTL

Ibrahim-paša kao da predosjeća da mu dolazi kraj - sve češće provodi vrijeme s djecom i voljenom Hatidže, smireniji je i ne upušta se lako u svađe. I dok se Velikom veziru u seriji 'Sulejman Veličanstveni' broje zadnje sekunde života, u 'Nebo i zemlja' svi se vesele Džemrinom uspjehu što je postala zaštitno lice Barišove tvrtke!

1.4.2013.
12:13
RTL
VOYO logo

Dok Sulejmana muči dvojba je li ispravno odlučio u vezi smaknuća velikog vezira i svog najboljeg prijatelja, Ibrahim-paša i Hatidže kao da predosjećaju da provode posljednje trenutke, kao nekada kada su bili u skladnom braku. Te večeri sultan pozove Ibrahima na svečanu večeru na kojoj će razgovarati o planovima za pohod na Italiju, te se prisjećati dana kada su bili u Manisi.

Kako bi ostvario što je naumio, Sulejman predloži Ibrahimu da ostane prespavati u njegovim odajama. Ibrahim-paša pristane prespavati, ne razmišljajući da će mu ta noć biti posljednja u životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Vjerni prikaz stvarnosti

Ibrahimova smrt je u seriji prikazana upravo onako kako se i dogodila u stvarnosti. Hurem je iskoristila svoju prednost i okrenula Sulejmana protiv njegovog starog prijatelja. Vojni i politički uspjesi učinili su velikog vezira Ibrahima vrlo moćnim, ali i oholim, te je čak za sebe javno tvrdio da je moćniji od Sulejmana.

Opsjednut sumnjom i potaknut Hureminim nagovaranjem, Sulejman je od pravnih službi (u seriji od Ebusud-efendije) zatražio odgovor na pitanje kako ubiti prijatelja, a da za to nisi kriv. Jedne večeri, Sulejman je pozvao Ibrahima u Topkapi palaču gdje su kao nekad jeli, pili i pričali o politici i poeziji. Huremin cilj se ostvario u noći 14. ožujka 1536. kada je Ibrahimu bilo 43 g. Sultan je pozvao 'tihe' i nemilosrdne plaćenike i naredio im da svilenim konopcem zadave Ibrahim-pašu u snu. Veliki se vezir borio za život braneći se, a slijedećeg su dana sluge u dvorištu palače otkrile njegov leš. Odjeća mu je bila iskidana, a zidovi spavaće sobe u kojoj je spavao bili isprskani krvlju, koja je stoljećima ostala svjedočiti o sudbini onih koji su se zamjerili sultanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Iako je Ibrahim-paša bio kršćanin, Sulejman ga je u stvarnosti sahranio u dvorištu derviškog manastira blizu Istanbula, bez nadgrobnog spomenika, kao lutalicu a ne kao drugog najmoćnijeg čovjeka u Osmanskom carstvu. Nakon smrti Ibrahima niti jedan budući vezir Sulejmana Veličanstvenog nije mogao postići toliki utjecaj u tadašnjem svijetu kao što ga je imao Ibrahim-paša.

Dan nakon što je Ibrahimova smrt bila prikazana na turskoj televizijskoj postaju Star TV, obožavatelji serije Sulejman Veličanstveni posjetili su grob Ibrahim-paše Paržanina i na njemu molili, ostavljali cvijeće i poruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Džemre slavi svoj prvi poslovni uspjeh

Nakon izlaska iz bolnice oporavljenog Kuzeya kod kuće dočekaju obitelj i prijatelji. Te večeri svi su pozvani u dom Atile Sinaner koji je organizirao svečanu večer povodom objave Džemrine prve reklamne kampanje, ali i Barišovih i Venusinih zaruka. Ljubomorna Bariševa zaručnica Venus ne skriva mržnju prema Džemri i zatraži Bariša da joj čim prije da otkaz. Za to vrijeme Džemre načuje da Banu oslovljava Guneya kao svojeg dečka.

Hoće li Sulejman moći poslušati savjet suca Ebusud-efendije i zaspati tijekom napada na Ibrahima? I što će biti s Džemrinim prvim poslovnim angažmanom? Odgovore doznajte u novim epizodama hit serija 'Sulejman Veličanstveni' i 'Nebo i zemlja' večeras, u ponedjeljak 1. travnja u 20 i 21 sat, samo na RTL Televiziji!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo