Jučer su otvoreni kafići i restorani. Iako se očekivala navala gostiju, to se nije dogodilo.
U kontinentalnom dijelu zemlje otvoreno ih je puno više nego na Jadranu. Neki od ugostitelja su zadovoljni, drugi pak zabrinuti. Prema onome što smo uspjeli doznati, bolje prolaze kvartovski kafići sa stalnom klijentelom.
Dok u restoranu u Novom Zagrebu ima nešto gostiju jer je više okrenut onima iz okolnih poslovnih zgrada, restoran u samom središtu Zagreba u kojem je inače gotovo nemoguće naći slobodan stol, zjapi prazan.
"Mnogi broj naših kolega nije otvorio. Dosta kolega ima štete koje je donio ovaj potres i mi smo imali štete ali smo uspjeli sanirati da bi mogli otvoriti. To što smo otvorili ne znači da radimo jer to je 2-3 posto našeg ukupnog prošlogodišnjeg prometa", kazao je potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Damir Jurković.
Turista u Zagrebu nema trenutačno nema. Potres nije uništio samo ugostiteljske objekte već i urede brojnih tvrtki zbog čega su mnoge odselile na periferiju.
"Centar Zagreba je sličan moru jer isto živi velikim dijelom od turista, tako da će centar Zagreba u tom dijelu imati velikih problema", rekao je Jurković.
Gostima se vratio osmijeh na lice
U Dalmaciji je otvoreno tek tridesetak posto kafića i restorana, većinom onih koji rade cijele godine. U Istri i na Kvarneru, vjerojatno zbog bolje epidemiološke situacije, i stanje je bolje. Tek rijetki nisu otvoreni.
"Recimo da su nam te mjere došle vrlo kasno. U četvrtak smo dobili mjere i neki si nisu stigli osigurati sve što im treba, a ima i onih koji su sada u nepovoljnoj situaciji, premalo mjesta imaju, ne mogu raditi sa tri stola. To im je malo za opstanak i čekaju neke lakše mjere koje će ih gurnuti naprijed", kazao je Zlatko Deskar iz ceha ugostitelja HOK - Obrtničke komore Istarske županije.
I jedni i drugi puno su očekivali od, Vladinih mjera povoljnijeg kreditiranja kojim bi se pokrpale rupe u poslovanju i lakše krenulo dalje.
"Jako smo se razveselili informaciji da ćemo se moći zadužiti jeftinim kreditima. Da ćemo moći plaćati naše dnevne obveze, naručivati robu. Sve je to negdje zapelo i jako sporo to ide", rekao je Jurković.
Tko će preživjeti, a tko propasti, znat će se onoga trenutka kada Vlada više ne bude osiguravala plaću za 500.000 radnika, među njima i puno ugostitelja.
"Poticaj je spasio ova dva tri mjeseca, svi smo ušli u te poticaje, htjeli su da ljudi imaju ipak nekakav novac ali bojim se ako ti poticaji završe nakon ova tri mjeseca da će se na kraju neminovno još puno ljudi naći na burzi", rekao je Jurković.
Gosti nemaju tih briga. Njima su kafići nedostajali.
"Od kada se otvorila 'birtija', ljudima se vratio osmjeh na lice", rekao je Lujo iz Zagreba.
Gostima se vratio osmjeh na lice, no ugostitelji će na njega još dugo čekati jer će se tek nakon ljeta znati tko je kako poslovao.