I NEW YORK TIMES PIŠE O UVJERLJIVOJ POBJEDI HDZ-A; Spominju koronavirus i korupciju: / 'Plenkoviću se kockanje isplatilo'

Image

U analizi domaćih parlamentarnih izbora, New York Times podsjeća da je Andrej Plenković zatražio izbore u jeku epidemije koronavirusa te da je zbog toga doživio brojne kritike,

6.7.2020.
14:36
VOYO logo

Na ishod parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, na kojima je HDZ nadmoćno osvojio 66 mandata, osvrnuo se i ugledni New York Times. Ističu kako Andreju Plenkoviću to nije dovoljno za apsolutnu većinu, ali da je ipak uspio dobiti barem 10 mandata nego što su mu ankete predviđale na početku kampanje.

Image
HDZ OSVOJIO KLJUČEVE HRVATSKE: /

Plenković se u personaliziranoj kampanji nametnuo kao neprikosnoveni lider

Image
HDZ OSVOJIO KLJUČEVE HRVATSKE: /

Plenković se u personaliziranoj kampanji nametnuo kao neprikosnoveni lider

Riskantna odluka

Osvrnuli su se na činjenicu da je Plenković zatražio raspisivanje izbora u jeku epidemije koronavirusa i nakon što je HDZ dobio pohvale za dobru epidemiološku reakciju. No, u danima prije izbora ta se odluka činila riskantnom, zbog sve većeg broja slučajeva zaraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kockanje se isplatilo", kratko je prokomentirao politički analitičar sa Sveučilišta u Zagrebu Karlo Jurak. Ovakav snažan rezultat olakšat će Plenkoviću formiranje koalicije s malim strankama centra i predstavnicima manjina, tvrde analitičari za ove američke novine. To znači da Plenković vjerojatno neće ovisiti o "krajnje desnom Domovinskom pokretu koji je ušao u parlament prvi put i koji vodi pop-pjevač Miroslav Škoro."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neuspjele kritike zbog licemjerja

Dio Plenkovićevih suparnika i saveznika, tražio je odgodu izbora zbog očuvanja javnog zdravlja, a američki medij podsjeća da je Državno izborno povjerenstvo moralo poništiti svoju odluku o zabrani glasanja zaraženima od koronavirusa, nakon odluke Ustavnog suda. Podsjetili su i na val kritika protiv Plenkovića zbog licemjerja, nakon što je odbio otići u samoizolaciju poslije posjeta teniskom turniru Adria Tour u Zadru, gdje se šakom pozdravio s, ispostavit će se, zaraženim Novakom Đokovićem.

No, čini se da je koronavirus pomogao Plenkoviću da skrene pozornost javnosti sa skandala zbog kojih je promijenio čak devetero ministara, što mu je na kraju osiguralo najbolji izborni rezultat u posljednjih dvadesetak godina. "Birači su glasali za stabilnost usred duboke zdravstvene i ekonomske krize. Izgleda da glasačko tijelo vidi teškoće koje dolaze i želi da zemlju vodi vlada desnog centra", zaključio je profesor Fakulteta političkih znanosti, Dejan Jović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo