I UGLEDNI AMERIČKI MEDIJ SHVATIO KADA JE POČEO KOLINDIN PAD: / 'Pjevala mu je na rođendanu i donijela mu tortu...'

Image
22.12.2019.
22:38
VOYO logo

Bloomberg, američki medij koji se pretežito bavi biznisom i financijama danas je objavio članak u kojem iznosi i analizira neslužbene rezultate predsjedničkih izbora u Hrvatskoj. Vrlo je zanimljivo što su na kraju svog članka napisali da je podrška aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović pala zbog pjevanja na rođendanu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. K tome, navode da se on trenutno nalazi u središtu skandala zbog manifestacije Advent u Zagrebu.

Image

Pišu da će se hrvatska predsjednica suočiti s drugim krugom s bivšim premijerom Zoranom Milanovićem kako bi pokušala ponovno postati predsjednica najnovije članice Europske unije. Navode kako je Grabar-Kitarović dobila 27,8 posto glasova dok je bivši premijer Milanović bio ispred s 30,9 posto glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odluka između dva najbolja kandidata održat će se 5. siječnja jer nitko nije dostigao prag od 50 posto za izravnu pobjedu. Grabar-Kitarović bi mogla očekivati ​​da će dobiti podršku birača koji su podržali trećeplasiranog nacionalističkog kandidata Miroslava Škoru, premda je vjerojatno da će ući u vrlo tijesnu utrku s Milanovićem u drugom krugu", piše Bloomberg. Spominju i povjesničara Tvrtka Jakovinu koji navodi da će presuditi to tko je bio bolji u televizijskoj debati.

Image
STRANE AGENCIJE O IZBORIMA U HRVATSKOJ: /

'Jedna od nasiromašnijih EU članica, a kampanja se nije bavila izazovima za zemlju'

Image
STRANE AGENCIJE O IZBORIMA U HRVATSKOJ: /

'Jedna od nasiromašnijih EU članica, a kampanja se nije bavila izazovima za zemlju'

Pjevanje Bandiću na rođendanu

Bloomberg piše da, iako je predsjednikova uloga u Hrvatskoj u velikoj mjeri ceremonijalna, novi bi mandat za Grabar-Kitarović ojačao i vladu njezinog saveznika, premijera Andreja Plenkovića dok on pokušava ojačati ekonomiju koja slijedi ostale istočnoeuropske zemlje EU nakon višegodišnje stagnacije. Navode da se "država na Jadranu, od 2,4 milijuna ljudi, koja se EU pridružila 2013. godine nastoji usvojiti euro i biti domaćin rotirajućeg predsjedništva bloka u prvoj polovici 2020.".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spominju bivšu NATO karijeru Grabar-Kitarović i pišu da je pažljivo gradila imidž diplomatkinje koja obilazi cijeli svijet te navode da je bila lice povijesnog uspjeha Hrvatske nogometne reprezentacije na finalu Svjetskog nogometnog prvenstva 2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

19.12.2019., Zagreb - Predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic iz Velike Gorice vratila se vlakom te se druzila s gradjanima na Trgu Ante Starcevica. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

"Međutim, podrška Grabar-Kitarović opala je posljednjih nekoliko tjedana nakon što se na internetu pojavio video kako zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću daje tortu i pjeva mu 'sretan rođendan'. Gradonačelnik se našao u središtu skandala oko preferencijalnog pristupa božićnom sajmu u glavnom gradu", napisali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo