I Šemso Tanković izlazi iz vladajuće koalicije?

I SDA će uskoro raspravljati o tome hoće li napustiti vladajuću koaliciju. Ako to učine, tvrdi njihov saborski zastupnik Šemso Tanković, bit će to zbog ministra Mlakara.

9.7.2010.
13:41
VOYO logo

I zastupnik SDA te bošnjačke manjine Šemso Tanković ozbiljno razmišlja o izlazu iz koalicije s HDZ-om. Otkrio je to sam Tanković najavljujući kako bi i predsjedništvo njegove stranke idućeg tjedna moglo raspravljati o toj temi.

"Ako napustimo koaliciju, to će biti zbog Ministarstva uprave i ministra Davorina Mlakara. Zbog jednog rješenja koje smo dobili, već idućeg tjedna na Predsjedništvu ću pokrenuti pitanje ostanka u vladajućoj koaliciji", priznao je dodajući da je svojim nedolaskom na izglasavanje ministra Bošnjakovića pokazao kako odmiče od HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ode li i Tanković nakon liberala, HDZ-u će u Saboru ostati 79 zastupnika što je samo 2 više od potrebnog. Na sreću HDZ-a, drugi manjinci još nisu najavili takve poteze.

Ipak SDSS poručuje da nezadovoljstva ima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno da postoje mnogi razlozi za nezadovoljstvo stanjem u društvu, politici, gospodarstvu. Međutim, ova Vlada treba privesti kraju pregovore s EU, treba zaustaviti daljnje produbljavanje krize i povećanje duga. Od toga se ne može pobjeći. Treba najprije završiti te stvari, a onda nam ostaje da ocijenimo kako dalje", kaže potpredsjednik te stranke Milorad Pupovac dodajući da trenutno više razmišlja o tim problemima negoli o izlasku iz Vlade.

Manjinci Furio Radin i Deneš Šoja na izlazak nisu ni pomišljali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno ostajem u Vladi. Zadovoljan sam jer se poštuje koalicijski sporazum i nema nikakvog razloga da je napustim", naglašava Šoja. Radin, pak, kaže kako u Klubu nacionalnih manjina do sada nije bilo rasprave i izlasku i koalicije, ali da za to nije bilo ni razloga. S obzirom na to da prevelike buke nema ni oko manjinskih pitanja koje zastupaju Zdenka Čuhnil i Nazif Memedi, pretpostavlja se da i oni imaju ista ili barem slična stajališta, piše Jutarnji list.

HSS-ovac Josip Friščić, pak, tvrdi kako će ispoštivati koalicijski dogovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim SDP-ovih 56 zastupnika, HNS-ovih pet te tri IDS-ovca, u oporbenim redovima su i HSU-ovac Silvano Hrelja, ali i Dragutin Lesar te Zlatko Horvat, bivši narodnjaci. Od idućeg tjedna Zoran Milanović može računati i na HSLS-ov dvojac, a ako u oporbene redove prijeđe i Tanković, oporba predvođena SDP-om sigurno će zadavati sve veće glavobolje vladajućima kod prikupljanja kvoruma te donošenja zakona za koje je potrebna natpolovična većina.

Prethodni članak:

arti-201007080787006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo